Wij mensen zijn allemaal uniek en toch zijn er veel overeenkomsten. Dit heb ik geleerd tijdens mijn studie reality-tv kijken op Videoland. Een studie die ik zeer serieus neem! Onbewust wil iedereen ook ergens bij horen, maar het vinden van je juiste tribe is een hele klus.
Daarom zijn veel mensen liever alleen. Het verkeerde gezelschap, hoe lief ze ook zijn, kan veel energie kosten. Er is één skill dat jou positief gaat onderscheiden van de rest. Nee, je hoeft geen cardioloog te zijn die kinderhartjes opereert of een popster zijn met uitverkochte zalen. Er is namelijk iets wat heel zeldzaam is. Het is te simpel voor woorden. Sterker nog, hoe minder woorden des te beter. Heb je het al geraden? Leer oprecht te luisteren.
Er is een categorie mensen die praat om het praten. Uitzenden en van de hak op de tak. Soms zijn het familieleden of iemand die je op een verjaardag of bruiloft tegenkomt. Let it go, focus op de wijn en hapjes en probeer snel weer thuis te zijn. Eigenlijk was je al te lief om überhaupt te gaan, maar vaak kom je er niet onderuit. Deze categorie mensen laat ik buiten beschouwing.
Ook je innercircle zijn niet altijd goede luisteraars. Het is onschuldig, maar heel storend en energydraining. Herken jij een van de volgende types?
De overnemer: Enthousiast vertel jij dat je een paar dagen naar Spanje gaat. De overnemer neemt het direct over. “Wat leuk, Spanje! Ja, mijn nicht heeft daar een huis en bla bla bla.” Via de nicht kom je op iets anders en een monoloog later zit jij nog steeds met je Spanje verhaal. Jij wilde namelijk graag iets delen, maar de overnemer takes it all.
De vergelijker: Je vertelt dat je last hebt van je knie. De vergelijker laat je uitspreken, dus goede hoop dat jij je verhaal kwijt kan. Helaas. Na je laatste woord zucht de vergelijker diep en begint over zijn éigen mankementen. Of je daar nog wat advies over hebt. Voor je het weet zit je allerlei instanties te googelen en word jij gevraagd om de vergelijker even naar de kliniek te brengen. Had jij nou ook ergens last van? Aankijken, paracetamolletje en niet zo zeuren.
De struisvogel: Deze is heel geraffineerd. De struisvogel komt heel geïnteresseerd over. De struisvogel luistert naar je verhaal! Jij bent in extase, gaat het nu écht gebeuren dat er iemand aandacht heeft voor je verhaal? Je bent klaar en de struisvogel geeft nog een hummend knikje. Jij zit op het puntje van je stoel, want je hoopt op feedback of iets waar je wat mee kan. Maar de struisvogel begint gewoon over iets héél anders! Wist je al dat Pietje zijn zwemdiploma heeft gehaald?
De interrupter: Jij vertelt dat je op dansles gaat. Je wil nog vertellen op welke soort les en waar en.. Maar te laat de interrupter scant alleen een woord: Dansles! Het nichtje van mijn buurvrouw zit ook op dansles. Ja zo leuk joh, dan gaat ze altijd op de fiets, nou ja, soms met de metro. Alhoewel, laatst was het heel koud en toen ging ze met de auto.
De Houdini: De Houdini is onrustig en heeft tijdens je intro al drie keer de ruimte gescand en zijn telefoon bekeken. Vertel dit soort mensen je verhaal ook niet. Ze zijn niet geïnteresseerd. Iemand die oogcontact vermijd en onrustig wiebelt, is geen goede gesprekspartner.
De enthousiaste puppy: Meestal supervriendelijke mensen, maar zonde van je verhaal vertellen. Je probeert in het kader van sociaal zijn iets te delen en je ziet de puppy gretig kijken en steeds sneller ademhalen. Want de puppy wil antwoord geven. Alsof er een wasmachine te winnen is. Nog voor je je laatste woord hebt uitgesproken stort de puppy zijn antwoord over je heen. Strekking van jouw verhaal is niet begrepen en jouw woorden waren zonde van de tijd.
Beppie beleefd: Beppie, of Jantje natuurlijk, want slecht luisteren is universeel. De favoriete zin van deze persoon is: “Sorry dat ik je onderbreek, maar.. “. Vermoeiend! Ga op het dak zitten met je sorry! Houd gewoon even je waffel tot ik klaar ben. Nee, het is niet urgent wat je wil zeggen, onthoudt het gewoon 1 minuut, laat me uitpraten! Daarna is het jouw beurt.
De meeste mensen hebben een goed hart en bedoelen het écht niet slecht, maar dit is gewoon het grootste deel van de mensheid. Heel vermoeiend. Voor mij een reden om zelden mijn verhaal te doen, laat mij maar stil zijn. Ja, in een blog, dan kan je lekker uitzenden, haha!
Uiteraard is het niet zwart wit, dat de één praat en de ander stil moet zijn. Een pittige discussie gaat over en weer. Maar ik heb het over persoonlijke gesprekken en daarin willen de meeste mensen gewoon zenden.
Checklist fijne gesprekspartner zijn.
1: Geef oprechte aandacht en kijk niet op een apparaat of horloge. Luister aandachtig en geef de ander zijn momentje. Check ook of je tril eitje uitstaat.
2: Geef nadat de ander klaar is een korte samenvatting van wat jij van het verhaal hebt begrepen, check of dit correct is.
3: Stel (minstens) 2 verdiepingsvragen over het onderwerp. Deze vragen beginnen vaak met ‘waarom’. Doorvragen is de ultieme vorm van interesse.
4: Dit is echt voor gevorderden: Doe aan nazorg. Stichting korrelatie! Vraag de volgende keer hoe het is afgelopen en hoe het nu gaat. Maak desnoods een notitie in je telefoon: Pietje, aambeien, nieuwe crème? Iets onthouden en er op terugkomen is ook weer een ultieme vorm van interesse.
Vermijd vergelijkingen met jezelf en advies geven, laat eerst de ander zijn hele verhaal doen! Heel vaak zit er een enorme blinde vlek in het verhaal en is de ander zijn eigen verhaal gaan geloven. Nadat je minimaal twee verdiepingsvragen hebt gesteld kun je aanbieden of de ander jouw mening of advies wil.
Is dit saai? Ja, natuurlijk is dit saai, daarom doet bijna niemand het. Je wil hoogstens bij een handjevol mensen aandachtig de hele shit aanhoren en beter nog gaat het om jou. Daarom heeft de helft van Nederland hier zijn beroep van gemaakt. Coach! Als je toch die ellende moet aanhoren, vraag er dan geld voor! Zitten best hele goede tussen en wat geld investeren in jezelf is altijd goed.
Disclaimer: Als je mijn checklist opvolgt, word je heel populair en wil iedereen met je praten, wees gewaarschuwd 🙂
PS: Heb jij een onderwerp waar je graag meer over wilt weten?
Best kans dat ik al heb uitgevonden hoe het niét moet zodat jij daar je voordeel mee kan doen.
Let me know 😉 Ik heb trouwens geen social media behalve LinkedIn dus als je deze blog op de jouwe wilt delen zou ik dat echt heel tof vinden!
Liefs Lida X
lida@lidaslittlelifehacks.nl
Geef een reactie
2 reacties op “Bewaak je energie en herken energie zuigers.”
-
Heel goed geschreven en onderwerp mooi uitgediept. Mijn complimenten.
-
Mooi geschreven weer he .
En idd het gross is alleen met hun eigen bezig of probeer interessant te zijn met nadruk op.probeer .Grtn van mij he xx
Niets meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Ik heb al één lezer, op naar de twee! Het is 25 eu per maand en gelijk een abonnement. Grapje natuurlijk! Toch graag even je creditcard gegevens invullen. Vergeet de cvc code niet.
reacties
Heel goed geschreven en onderwerp mooi uitgediept. Mijn complimenten.
Mooi geschreven weer he .
En idd het gross is alleen met hun eigen bezig of probeer interessant te zijn met nadruk op.probeer .
Grtn van mij he xx