Armoede is zo lekker sexy!

Elke stad heeft achterstandswijken die nu booming zijn en druk worden bezocht door toeristen. Neem El Ravel in Barcelona of gewoon ons eigen Katendrecht in Rotterdam. De Pijp en de Jordaan in Amsterdam. We lopen er doorheen en bewonderen het pittoreske en authentieke. Sommige mensen noemen dit buurten met ‘een lekker rauw randje’. Als jij dit bent graag niet mijn blog lezen, we hebben geen klik.

Als dit soort buurten ineens ontdekt worden door ´het grote geld´ krijg je problemen. Dat hebben we gezien hier in Crooswijk.
Van oorsprong een kansarme buurt, ja lekker rauw randje. Inmiddels hebben de bakfiets yuppies deze wijk ontdekt en zijn de prijzen door het plafond. Bijkomende ellende is dat deze nieuwe bewoners hun boodschappen zelden doen in de lokale winkelstraat. Zoals altijd zijn de oorspronkelijke bewoners de dupe. De één na de andere winkel gaat failliet en de grondprijs is verdubbeld. Stichting Havensteder besloot de wijk een facelift te geven. Grootscheepse renovatie.
De bewoners werden tijdelijk verhuisd en konden met eerste keus na de renovatie weer hun eigen blok betrekken. De huur ging dan wel van 300 naar 900 per maand. Detail toch? Zo ondankbaar dat mensen daarover klaagden!

Ook de oorspronkelijke bewoners van Katendrecht zijn niet allemaal blij met de nieuwe aanwas. De prijzen daar zijn skyhigh.
De meesten zijn ook nog nooit op het hippe festival ‘Nacht van de Kaap’ geweest want ze kunnen de dure entree niet betalen. Gelukkig mogen ze wel meegenieten van de geluidsoverlast en het zwerfafval. Wie het kleine niet eert. In de Pijp en Jordaan wordt het laatste restant oerbewoners die nog lage huur betalen weggejaagd. Daar betaal je zo anderhalf miljoen voor een kamer waar het achterhuis van Anne Frank (met alle respect) een paleis bij is.

Maakt geld gelukkig? Nee helaas niet, maar het geeft vrijheid. Vrijheid betekent dat je een keuze hebt. Neem fietsen bijvoorbeeld. Superleuk als je ook een auto hebt en je gaat met mooi weer sportief doen. Niet leuk als je om 08.00 met kind voor- en achterop door de plensregen moet. Armoede en gevaarlijke buurten hebben ook een enorme aantrekkingskracht op sommige rijke jongeren. Buiten Parijs heb je bizar arme wijken, met veel criminaliteit. Deze wijken heten de Banlieue. Nu bestaat er een heel duur kledingmerk dat ook zo heet. De marketing is geweldig en op de site zie je boos kijkende wanna be gangster kids met dure auto’s. Heel sexy. Behalve als je dus écht in die Banlieue woont. Geloof me, daar draagt niemand dat en ik denk dat je ook niet bijdehand met zo’n trainingspak daar moet gaan buurten.

Op Youtube zag ik video’s hoe je als abn hockey jongere kan leren ‘mocro’ te praten. Als het niet zo triest was had ik erom kunnen lachen. Armoede heeft dus iets spannends en sexy. Misschien omdat het soms samengaat met een vleugje criminaliteit en dat voelt rebels. Tot het geen keuze meer is, maar realiteit.

Heel leuk om naar de Middellandsstraat in Rotterdam te fietsen voor dat geweldige viswinkeltje. Maar oh zo fijn als je weer thuis bent in je veilige buurtje.

Ik vraag hier aandacht voor omdat ik een project opzet om de geweldige activiste Vanessa Umboh te gaan helpen. Armoede is niet sexy, armoede is kut. Mensen die arm zijn hebben weinig vrijheid en als ze iets krijgen moeten ze vooral ook altijd dankbaar zijn. Sommige mensen hebben het zelf verprutst, op rekening kopen bij Wehkamp en de boel de boel laten. Die groep laat ik buiten beschouwing.

De groep waar wij op focussen zijn in eerste instantie (alleenstaande) moeders die zélf hulp willen. Dat is ook de enige voorwaarde. De hulp is gratis, maar we vragen motivatie. Ik heb een sponsorship model in gedachten waarbij de moeders die weer wat sterker staan, andere moeders kunnen coachen. Eigenlijk is het een verkapt piramidespel waar ik heel rijk van ga worden, maar dat is nog geheim. Onze insteek is : laagdrempelig en oordeelvrij. Het maakt niet uit hoé je in de shit bent gekomen, maar hoe je eruit komt. Je staat er niet alleen voor en we gaan ook lachen met elkaar.

Blije moeders creëren blijere kinderen. Meer communicatie en zingeving is een mooie start, Wijken waar kinderen genoeg te doen hebben leiden direct tot minder criminaliteit. Heb jij een paar uur per maand over, meld je dan ook aan, we hebben genoeg te doen! Wil je een keer een sportles geven of kan je iets heel slims met een computer, laat het ons weten. Yogales, dansles, graag! Ben je een jongere en zou je willen worden gekoppeld aan een tienermaatje, heel fijn! Heb je zélf een idee? Spannend, laat het weten.

Moet de politiek dit probleem niet oplossen en betalen? Ja, maar gaat niet gebeuren, dus lets’ move on.

Check: Stem zonder gezicht of mail mij op onderstaand adres. We zijn net gestart met ons project en hebben je hulp heel hard nodig. Kinderen die honger hebben en geen kansen krijgen wacht een troosteloze toekomst. Dat kan anders. Dat moét anders.

Horen we van je? PS Heb je een bedrijf en wil je doneren? Het is aftrekbaar van de belasting en je krijgt er reclame voor terug.

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. Femke

  He lida ik meld me aan voor het project.

 2. gijs

  Hey Mijn beste NL vriendin

  We blijven op 1 lijn zitten he , laten we het niet over de gemiddelde , Nederlander , hebben want ik word er alleen maar triester van met hun neus ophalen naar de wat , armere , ik weet nu echter ook dat de zogenaamde rijken niet echt rijk zijn ja financieel en voor de buiten wereld , voor de rt zijn maar kansloos en vooral heel erg arm en alleen .

  Goed dat je de moeders gaat helpen met een minimaal inkomen en moeten rondkomen van een ,aalmoes .

  Hoor je weer mijn beste en lieve vriendin ( heb er maar 1 ) hahahahahaha

Geef een reactie