Project Moederdag samen met Vanessa Umboh

Moederdag, love it or hate it. Ik vind het altijd zo’n onzin als mensen zeggen: “Allemaal commercieel gedoe!”. Het is net wat je er zelf van maakt. Een dag met extra aandacht is altijd leuk. Je hoeft ook zéker geen biologische moeder te zijn om een moederrol te vervullen. De tante of vriendin zijn van een kind is ook onbetaalbaar. Liefde geven en ontvangen is het mooiste dat er is.

Mijn dierbare vriendin, Vanessa Umboh is humanist, armoedebestrijdster en auteur van het boek: Moeder van 40.000 kinderen.
Alleen al in Rotterdam, tegenwoordig ‘haar stad’, leven meer dan 40.000 kinderen rondom de armoedegrens. Kinderen die regelmatig honger hebben, ja hónger, geen ontbijt of avondmaaltijd. Kinderen die zelfs een paar dagen niéts te eten hebben. Niet voldoende kleding, niet kunnen douchen, nooit een uitje, noem maar op. Hoe is dit mogelijk in een welvarend land als Nederland?

Vanessa is zelf werkzaam geweest in de reguliere hulpverlening, Daar is zij mee gestopt uit frustratie omdat het systeem niet draait om mensen helpen, maar om geld. Ik heb haar verhalen gehoord en was echt geschokt. Steeds vaker wordt ze uitgenodigd bij talkshows om te strijden voor ‘haar kinderen’. Bij de politiek aankloppen was ook tevergeefs en ze is zelf een stichting begonnen.

Met ‘Stichting Stem zonder Gezicht’ heeft Vanessa met bloed, zweet en letterlijk ook veel tranen voor elkaar gekregen dat er aandacht is voor de kinderen die in armoede leven. Voor haar tijd ging het zelden tot nooit over de kinderen maar altijd over het oordeel over de falende ouders.

Er is nu een start, een gemeenschapshuis in de wijk Feijenoord. Hier kunnen kinderen terecht voor sport, liefde, aandacht, een boterham en kunnen ze even kind zijn.  Vanessa heeft dit voor elkaar gekregen door aan te kloppen bij sponsoren en donaties te vragen via bijvoorbeeld haar website.  Als een leeuwin vecht ze voor haar kinderen, maar als het om haarzelf gaat is ze zó bescheiden dat ze soms letterlijk met een gat in haar schoenzool loopt. Als je aanbiedt om haar te trakteren op een lunch zegt ze: “Vind ik heel gezellig, maar ik heb eigenlijk liever wat broden voor mijn kinderen en gezinnen”.

Zelf heb ik twee prachtige volwassen dochters en op die leeftijd wordt Moederdag eindelijk leuk. Járenlang heb ik Oscar waardige prestaties geleverd: “Schat, wat heb je een mooie asbak gekleid, oh sorry, het is een olifant”. Om maar te zwijgen over alle kopjes koffie op bed, zonder nieuwe capsule in het apparaat en verbrande croissantjes. Heerlijk zeg schatjes!

Afgelopen zondag, een week voor Moederdag was ik gezellig rond 6.30 aan het appen met Vanessa, zij is ook een ochtendmens. Haar leven is niet makkelijk en door zich fulltime aan de stichting te wijden is haar eigen inkomen ook nihil. Alle taken liggen bij haar, van marketing tot administratie tot het  coördineren van alle projecten die ze initieert om concrete oplossingen te bieden aan de problemen. Mocht je ook iets willen betekenen voor de missie van Stem zonder Gezicht zal ze je met open armen ontvangen, geld doneren kan natuurlijk ook! Al heb je maar twee uur per week over, kan je verschil maken in de toekomst van een kind! Check: www.stichtingstemzondergezicht.nl

Er is veel vooroordeel over armoede. Dat zijn toch alleen maar luie mensen? Iedereen kan toch een uitkering krijgen? Ze hebben allemaal gewoon een mobiele telefoon en kijk dan, die lange gelnagels. Er zijn absoluut mensen in Nederland die misbruik maken van het systeem. Een uitkering krijgen en de rest er zwart bijklussen.

Maar omdat dit vooroordeel op mensen in armoede kleeft heerst dit stigma op de hele groep. Vanessa kan je genoeg verhalen vertellen dat het systeem faalt, niet de mensen. Er zijn echt heel veel mensen die écht tussen wal en schip vallen. Daarnaast telt Nederland 220.000 mensen die fulltime werken en alsnog in armoede leven. Kinderen zijn sowieso altijd de dupe en de gevolgen van opgroeien in armoede draagt een kind levenslang mee.

Mijn persoonlijke mening is, dat áls je kinderen op deze wereld zet, je ook je uiterste best moet doen om ze een goede start in het leven te geven. Kinderen vragen er niet om geboren te worden. Jij vindt het zelf zo leuk om een miniversie van jouw persoon te creëren. Voor alles moet je tegenwoordig een diploma hebben en een kind uitpoepen is zo gebeurd. Tenminste, als je ze kan krijgen. Ik zie veel stellen die bijna uit elkaar gaan vanwege alle IVF ellende, wat een leed. Terwijl er ook zoveel ouders zijn die écht niet geschikt zijn als opvoeder. Maar soms loopt een leven anders. Een paar foute relaties, verkeerde keuzes, of zelfs misbruikt worden. Dan kan je als (alleenstaande) moeder je heel alleen en wanhopig voelen.

Daar willen Vanessa en ik een helpende hand bieden. Begin met het ondersteunen van de moeder zodat het een sneeuwbaleffect heeft op de kinderen. Geen oordeel, een werkelijk luisterend oor en oprechte hulp. Het leven deelt niet altijd eerlijke kaarten uit. Het is nooit té laat, durf hulp te vragen.

Een kind heeft liefde, geborgenheid en veiligheid nodig. Voeding en bescherming. Maar wat als de moeder dat door omstandigheden niet voldoende kan bieden? We hebben allemaal zo snel ons oordeel klaar. Daar schiet niemand iets mee op. Vanessa en ik gaan een project opzetten om de moeders te ondersteunen zodat zij weer beter voor hun kinderen kunnen zorgen. Het plan is 1 op 1 coaching en ook een wekelijkse groepsbijeenkomst. Samen problemen delen en bespreken kan heel krachtig zijn. De herkenbaarheid kan als een opluchting voelen en er kunnen waardevolle vriendschapen tussen de moeders ontstaan. Zo bouw en empower je een gemeenschap.

Zelf heb ik een beetje allergie op het woord ‘coaching’, maar het dekt wel de lading. Tijdens mijn coaching opleiding heb ik zoveel theorie geleerd die ik werkelijk nooit heb gebruikt. Boeken vol modellen en anagrammen gelezen, maar elk mens is uniek vind ik! Persoonlijk vind ik het echt heel ongemakkelijk om tegenover iemand te zitten, die alleen maar instemmend zit te hummen en continu in een notitieblok krabbelt. Wat zit je dan allemaal te schrijven, waarschijnlijk gewoon sudoku en je moet maar hopen dat ze je de volgende keer nog herinneren.

Het is veel waardevoller als je je open en kwetsbaar opstelt als coach. Vertelt over je eigen fouten en blunders en dat je begrijpt dat iedereen in een bepaalde situatie terecht kan komen. Geen vingertje wijzen, maar oprechte aandacht. Gaat de coach het voor je oplossen? Nee, de oplossing zit altijd in jezelf. Maar omdat je al zó vaak je eigen verhaal hebt verteld ben je dat verhaal ook gaan geloven. Een frisse blik opent je ogen en met een emotioneel vangnet durf je meer.

Wie denk ik dat ik ben om het beter te weten dan officiële instanties zoals GGZ et cetera? Met alle respect, in heel veel gevallen hapert het systeem. Bij jeugdzorg vallen ook veel moeders en kinderen tussen wal en schip. Als je geld hebt is het een stuk makkelijker. Ben je afhankelijk van het systeem moet je geluk hebben. Vaak mag je dan ook maar een bepaald aantal weken een therapie volgen. Als je hulp nodig hebt en je kan het via een goede instantie krijgen, doen! Maar helaas is dat niet voldoende aanwezig. Als je denkt dat dit onzin is, lees dan het boek: Moeder van 40.000 kinderen. Je ogen gaan open.

Moeders die zich willen aanmelden voor mijn 1 op 1 coaching zijn welkom voor een intakegesprek, via de telefoon, whatsapp of in real life. In een voor jou op maat gemaakt traject leer jij hoe jij beter voor jezelf én dus je kinderen kan zorgen. Je kan me bereiken via onderstaand mailadres. Betalen kan alleen met een creditcard. Grapje natuurlijk, je bent welkom zonder kosten.

Is dit dan niet een druppel op een gloeiende ? Ja absoluut! Ben jij een coach of kan je iets anders betekenen voor onze Rotterdamse moeders of stichting ‘Stem zonder Gezicht’ , wees welkom, heel graag! De stichting en haar missie kan elke vorm van hulp gebruiken! Als we allemaal een hand vastpakken kunnen we bergen verzetten!

Voor de moeders gaan Vanessa en ik kijken welke uren handig zijn voor het wekelijkse groepsgesprek. Klinkt heel serieus en een beetje AA vibes, maar daar mag ook lekker gelachen worden! Of gescholden, of gehuild. Samen komen we verder en it takes a village to raise a child. Je staat er niet alleen voor X


 

Geef een reactie