Minicursus gelukkig zijn :)

Respect krijg je niet, dat moet je verdienen, daarom kost het tijd om een goede relatie op te bouwen. Respect, maar ook vertrouwen zijn de basis van een solide fundering. Dit geldt voor vriendschap, werkrelaties en natuurlijk ook voor je flirt met die knappe glazenwasser. Behandel een ander zoals jij zelf behandeld wil worden.

Wat we vaak vergeten is grenzen stellen aan hoe de ander óns behandelt. Grenzen stellen is niet asociaal of arrogant. Je hoeft daar niet overdreven in te zijn en een beetje flexibiliteit siert je, maar geef duidelijk aan wat jouw normen en waarden zijn. Iedereen is uniek en heeft dus een compleet andere perceptie van ‘normaal’. Je voelt het direct als iemand over je grens heen gaat. Het is dat venijnige steekje in je buik, of bij je hart.

Anyway.. iemand die jou slecht behandelt doet dat niet per ongeluk, het is een keuze. Heb je al weken niks gehoord ga dan niet bedenken dat diegene misschien is gestrand in Alaska zonder wi-fi. Je staat op nummer 0 van de prioriteitenlijst. Net iets onder ‘vuilniszak buitenzetten’. Onthoud: If they could have they would have.

Recent heb ik dit meegemaakt met een opdrachtgever waar ik marketing voor deed. Er was iets, ogenschijnlijk onbenullig , maar nét te vaak gebeurd. Het werd een patroon. Ik ben iemand die graag even de lucht wil klaren en dan zand erover. Je hoeft zéker niet alles uit te praten, choose your battles, Katy Perry weet dat, maar in dit geval vond ik het nodig. Ik wilde geen sorry, ik wilde geen bloemen (vreselijk cadeau!) maar even levelen voor een betere samenwerking. Hij had geen behoefte aan een belletje van vijf minuten en vond het dus blijkbaar gezeur. Nadat ik alsnog heb gebeld, gemaild, geappt met verzoek voor een kop koffie en kort gesprek heb ik het opgegeven en mijn eindfactuur gestuurd. Heel jammer, want ik vond het werk erg leuk. Hem begrijp ik ook niet, want wie slaat er nou gratis koffie af?

Je kan niemand veranderen. Het leven en de omgang met anderen, werk, relatie, vrienden, celgenoten, is een aaneenschakeling van momenten en situaties. Als je beseft dat iedereen op zijn eigen manier reageert en niet op jouw wenselijke manier bespaar je jezelf heel veel frustratie. Zelf heb ik hier vaak last van gehad en nog steeds. Een situatie doet zich voor en iemand reageert op een bepaalde manier of juist niet. Terwijl ik mij dan afvraag: waarom doe je niet a, b of desnoods c, dan is het opgelost. Dat is dan puur mijn visie en hoe ik het zou doen. Werkt niet. Probeer zulke situaties te herkennen, haal gewoon je schouders op en denk: “Tsja, niet iedereen kan zo leuk zijn als ik.”.

Als je nu een fastforward flash zou hebben naar je sterfbed (en weer terug gelukkig) zou je beseffen dat we ons vaak druk maken over dingen die er helemaal niet toe doen. We hebben de hele dag door een maalstroom aan gedachten. Vrouwen rond de 75.000, mannen ongeveer 2. De meeste gedachten zijn gewoon je eigen verhaal dat je zelf bent gaan geloven. Byron Katie, een Amerikaanse schrijfster heeft hier een leuke theorie over, gebaseerd op vier vragen die je jezelf kan stellen. Neem een gedachte die je hebt en vraag jezelf oprecht; 1: Is het waar? 2: Kan ik ábsoluut weten dat het waar is? 3: Wie word ik als ik ervoor kies die gedachte te blijven geloven? 4: Wie zou ik zijn als ik deze gedachte loslaat? Best krachtig, vind je niet?

Zelf krijg ik soms een tikje anxiety van alles dat ik nog wil leren en lezen. Dat is een beetje de perfectionist en controlfreak in mij. Soms scroll ik door youtube en daar zijn ze natuurlijk heel erg goed met clickbait titels. Heb vertrouwen dat de meeste wijsheid en antwoorden al in jezelf zit. Daarom is het ook zo belangrijk goed in touch te zijn met je gevoel. Als jij constant signalen negeert en op de automatische piloot leeft gaat dat je opbreken. Luister als je lichaam fluistert, anders gaat het tegen je schreeuwen.

Geniet van het leven, want écht, morgen is niemand beloofd. Wees blij met jezelf en trots op jezelf, ook als je fouten maakt. Het is echt allemaal oké, hoort erbij. Vaak maak je zelf ook een enorme big deal van iets dat je hebt gedaan, totaal onnodig. Zolang er geen kinderen of dieren bij zijn betrokken valt het heus mee. Je hoeft geen perfectie na te streven of te voldoen aan ideaal plaatjes van de maatschappij.

Doe jij in het dagelijkse leven waar je écht blij van wordt? We hebben natuurlijk allemaal geld nodig, ik begrijp je, maar leef jij écht je beste leven?

Begin eens met activiteiten te schrappen waar je niet gelukkig van wordt. Durf eens een verjaardag over te slaan waar je tegenop ziet. Niet gaan liegen dat je griep hebt of niet kan, wees gewoon eerlijk. Zeg bijvoorbeeld: “Ik waardeer je uitnodiging heel erg, maar ik ben niet zo goed met verjaardagen en veel prikkels, vind je het goed als ik opeen ander moment een cadeautje kom afgeven?” Je wordt gelijk gebombardeerd tot ideale verjaardagsgast.

Maak contact met je gevoel en je leven wordt op álle vlakken beter. Leer grenzen stellen en accepteer dat alles tijdelijk is en elke dag wordt een nóg groter feest. Je zal merken dat je meer rust krijgt en gaat ontspannen. Je krijgt dan vanzelf minder behoefte aan externe dopamine kicks zoals suiker, alcohol, teveel social media, Xvideos.com , je kent het wel. Persoonlijk heb ik het 12 stappen programma van de AA gevolgd, maar daar mijn eigen draai aan gegeven. Ik vond het ingewikkeld en veel werk. Nu zorg ik dat ik nooit meer dan 12 stappen van een fles wijn ben verwijderd en dat gaat best goed.

Heb jij dingen waar je mee zit en waarschijnlijk je eigen verhaal bent gaan geloven? Mail me dan. Ik heb een aantal korte coaching trajecten omdat alle wijsheid écht al in jou zit, Soms heb je alleen een duwtje in de goede richting nodig. Of iemand die je even de waarheid vertelt. The truth, first it pisses you off, then it sets you free, Een (telefonische) kennismaking is sowieso altijd gratis. Als je liever face to face wil trakteer ik op koffie.

En wie slaat er nou gratis koffie af? Oh ja, ik weet het alweer 🙂

Dit bericht heeft 8 reacties

 1. Angelique

  En weer een geweldige mini/cursus!
  Dankjewel Lida 👍🏼🙏🏼❤️

  1. Lida

   Wat lief Angelique! Ik leer altijd heel veel van jou 😉

 2. Jaap

  Hilarisch!! Dank voor je prachtige inzichten. Vrouwen en 75.000 gedachten zijn omgekeerd evenredig aan die van mannen. Mannen hebben ook 75.000 gedachten per kwartier, de onderwerpen verschillen alleen een beetje..…

  1. Lida

   Wij denken ook aan sex hoor 😉 maar gelukkig niet 75.000 keer per kwartier 😜

 3. Lesley

  12 stappen lol ik ga stuk!! Heb je via een vriendin gevonden en volg je nu.
  Waarom post je niet ook op Instagram en Facebook dan krijg je bekendheid!!!

  1. Lida

   Wat leuk! We hebben dezelfde humor! Ik houd niet zo van social media ( behalve LinkedIn) en dan gaat er weer zoveel tijd inzitten. Tijd die ik ook nuttig kan besteden door Below Deck te kijken;)

 4. Kitty

  Wat weer een ontzettende leuke blog, Lida. Als iedereen probeert te luisteren naar zijn innerlijk en niet door blijft draven van de ene naar de andere activiteit , dan bemerk men dat er een moment komt waarin je moet bezinnen wat er allemaal speelt in je leven en wat gespeeld heeft. Dan vind de mens vanzelf de rust zowel met zichzelf als met zijn omgeving.

  1. Lida

   Dank u wel Kitty! Ik blijf het zeggen : U bent mijn voorbeeld 😉

Geef een reactie