Stop met positief denken!

Je kent ze wel, die mensen die áltijd praten over uitdagingen in plaats van problemen en óveral een kans in zien. Je herkent ze trouwens ook aan de badkamerkastjes vol met Xanax en de gratis glazen set van Gall en Gall die ze hebben gekregen bij hun 10 volle spaarkaarten per maand. Altijd positief denken wérkt namelijk niet. Ik zeg ook niet dat je bij elke tegenslag met een fles Port en een bak Ben en Jerry´s ijs op de bank moet gaan Netflixen (alhoewel dat erg leuk is), maar erken dat het leven soms even kut is (excuse my french). Net als Liz Hurley (mijn favoriete vrouw) zei in The Royals (favoriete serie): ” FML ” , wat staat voor fuck my life! Zo eerlijk is het ook gewoon, dat mag je voelen. Sterker nog, dat moét je erkennen, doorleven en daarna inderdaad jezelf weer afstoffen en door.

Recent heb ik veel boeken gelezen en cursussen gevolgd over het verband tussen lichamelijke en mentale gezondheid. Gabor Maté en Adam Heller zijn zeker mensen om even te googelen en te onderzoeken. Ook het boek ‘Emotionele Gezondheid’ van de Nederlandse arts Mohammed Boulahrir is een aanrader! Zelf heb ik aan den lijve ondervonden dat onbewuste stress je letterlijk ziek kan maken. Het kwartje viel toen niet meteen, maar terwijl ik van de ene operatie naar de andere ging en meer met een infuus in mijn arm zat dan lief voor me was, ben ik gaan nadenken. Luister naar je lichaam wanneer het tegen je fluistert… anders gaat het uiteindelijk tegen je schreeuwen.

Leefde ik dan ongezond? Nee helemaal niet. Yoga, sporten, juice cleanses, regelmatige bloedchecks bij mijn anti-aging arts. Die bloedchecks betaalde ik uiteraard allemaal zelf, hij rijdt in een prachtige auto. Maar.. ik was ook het type dat altijd sterk was en geen hulp vroeg. Dat zit er nog steeds in, die eigenschappen ontwikkel je door bepaalde situaties (komt in een andere blog) maar ik ben ermee bezig. Als mij ellende overkwam en boy heb ik mijn deel gehad, relativeerde ik diréct. De kinderen in Afrika hebben geen eten dus ik moet niet zeuren. Dat geloofde ik ook. Met mijn hoofd. Maar mijn hart wist beter. Een pijntje hier, een slapeloze nacht daar, het begint heel onschuldig. Je stopt de stress weg en dat werkt niet. Op een avond gooi je lekker alle remmen los en denkt te gaan ontspannen en feesten met van alles dat niet goed voor je is (gebruik je fantasie haha!). De volgende ochtend natuurlijk teleurgesteld en boos op mezelf en voor straf een uur extra cardio. Nou is er niets mis met een uur extra cardio, maar doe het dan uit liefde voor jezelf omdat je wil werken aan je conditie, nooit als ‘straf’. Ik heb nog overwogen om katholiek te worden, dan kan je aflaat kopen en is alles opgelost maar toch niet gedaan. Dingen die je niet toelaat om te voelen gaan zich altijd wreken in je lijf. Hulp vragen vind ik nog steeds lastig. Ik doe dingen liever zelf, dan weet ik dat het goed gedaan wordt. Je moet ook niet alles zelf doen, maar goed, batterijen worden ook steeds duurder 🙂 Bottomline: erken je gevoelens en deal ermee anders gaat het 100 procent fout.

Lichamelijke klachten voorkomen door je mentale gezondheid te optimaliseren. Maar hoe dan? Ik heb goed nieuws en slecht nieuws. Het goede nieuws is dat als je je verdiept in dit onderwerp je jezelf echt kan ‘healen’. Oh help, krijg nu ineens een Jomanda flashback. Het slechte nieuws is dat mentale gezondheid een daily job is. Je red het niet door in de ratrace te blijven en 1x per week een yogasessie te doen of te mediteren. Je hoeft ook niet te mediteren, het gaat erom dat je een paar keer per dag echt even in het hier en nu bent en echt voelt. Ja, die Lida met haar geitenwollen sokken (wel met jarretels) , ik hoor je lachen en ik snap dat! Hoe je het doet maakt niet uit. Word jij helemaal zen van groenten hakken en snijden, doe dat dan, wil je puzzelen prima (mij niet bellen). Maar niet tegelijkertijd denken aan wat je morgen gaat doen. Krijg je een vervelend telefoontje/appje/mailtje en voel je die steek in je maag, neem dan even een moment voor jezelf. Niet direct reageren of jezelf afleiden met een cappuccino met stroopwafel, ga even zitten. Haal diep adem en bedenk welke emotie je voelt. Spreek dit ook hardop uit. Ik heb dit moeten leren (check Sanne van der Meulen op LinkedIn, inmiddels een hele goede vriendin van me). Spreek hardop uit: Ik voel me: boos/verdrietig/afgewezen, jouw keuze. Zeg het hardop! Dit kan rare blikken geven op een terrasje dus doe dit liever thuis. Of niet, kan jou het schelen, mensen denken sowieso altijd wat, dus daar trek ik me persoonlijk allang niets meer van aan.

Wat je dan moet voelen is of er een trigger onder die pijn zit. Soms gebeurt er iets dat ogenschijnlijk onbenullig lijkt, maar jou enorm raakt. Dan kan het zijn dat daar een onverwerkte pijn in zit van je verleden (ik zou bijna inner child zeggen, maar dan gebruik ik écht teveel zeiktermen haha!). Ben je vroeger misschien niet gezien, niet gehoord, werd jij altijd lastig gevonden omdat je druk was? Of werd je áltijd geprezen omdat je zo’n lief stil kind was? Dit gaat niet om je ouders iets kwalijk nemen he. Die hebben ook maar hun best gedaan. Net zoals wij ook zóveel fouten maken met onze kinderen. Maar iédereen, ja écht iédereen heeft een wond in zijn inner child. Zo ik heb het tóch gezegd. Gelukkig heb ik maar drie abonnees, mijn moeder en twee dochters, oh ja en mijn bestie D. dus dat komt goed.

Als je bedenkt dat een fantastische arts als dokter Boulahrir zeven jaar research heeft gedaan voor zijn laatste boek (kopen!) is het logisch dat ik dit onderwerp niet in één blogje kan uitleggen. Het is al een begin als je erkent dat lichaam en geest echt samenwerken en dat je lichaam je vaak iets wil vertellen. Die frozen shoulder of buikpijn zal zeker een medische oorzaak hebben, maar zodra jij durft om naar je gevoel te luisteren gaan er wonderen gebeuren.

Je bent geen robot, je bent een mens met gevoelens en emoties. Natuurlijk ga je niet de hele dag met een doos Kleenex op je werk zitten huilen, maar begin met elke dag even tijd voor jezelf te nemen. Dat is geen overbodige luxe. Gewoon tien minuten op een fijne plek. Even goed ademen en vraag aan jezelf: “Lieve mooie schat, hoe is je dag?”. Wees je eigen beste vriend. Daarna scan je je dag en kijk je welke gevoelens naar boven komen. Was er een trigger, voelde je iets in je lichaam? Mijn masseur Rob leert mij ook heel veel en na een beetje weerstand heb ik nu lol in het proces. Bijkomend voordeel als jezelf dagelijks de aandacht geeft die jij nodig hebt wordt je op den duur vanzelf meer zen, maar dan écht en niet gespeeld.

Vanochtend bijvoorbeeld, ik was redelijk moe want was sinds maandag druk met mijn hondje die een spoedoperatie aan zijn blaas moest (G. nogmaals dank dat jij zag dat hij zondag wat bloed plaste! Lieve vriendin R, dank voor alle steun!). Dinsdag naar Nijmegen gereden, waar ze endoscopisch opereren. Vannacht was een redelijk gebroken nacht, maar ik was blij dat Teddie zich iets beter voelde. Ik ben een ochtendmens (helaas) en was vroeg op. Ik wilde even gaan sporten beneden, maar hij lag nog zo heerlijk te slapen en als ik naar beneden ga loopt hij mee, hij is zwaan kleef aan, éindelijk een man die achter me aanloopt. Anyway, pakte mijn telefoon en mijn emom timer met muziek aan (every minute on the minute) en deed mijn oefeningen in de slaapkamer. Ik was een kwartiertje bezig en bedacht hoe leuk deze dag zou worden toen hij zenuwachtig opstond en bij de slaapkamerdeur ging staan. Ik was nog in mijn nachtponnetje, maar zag dat hij naar buiten moest dus deed snel de deur open. Het arme diertje was blijkbaar nog naar van de narcose en moest naar buiten. Hij redde het tot de bovenste drie treden van de trap en toen: Whooooop. een grote golf braaksel. Ieuw bah, zielig, maar ook zwaar irritant, want ik heb een open trap en daaronder mijn kapstok, waar ik mijn favoriete jassen en tassen heb. Dus, trap, muur, alle jassen, mijn handtas, die wat openstond, agenda, toilettas… Alles onder een heerlijke flow van braaksel.

Hij kon er niets aan doen, dus boeddhistisch glimlachend heb ik alles opgeruimd en universum bedankt dat ik wéér mocht leren van zo’n práchtige uitdaging op mijn pad. Welke les mocht ik hier uit halen? Nou ja, dat hád gekund.. Want realiteit is dat ik dochter F uit bed gilde: “FFFFFFF, die kuthond moet naar buiten!!!!” Tsja, inmiddels alles opgeruimd en zucht zucht aan een positieve dag begonnen.

Dat we met goede voeding en leefstijl ziektes zoals diabetes 2 etc. kunnen genezen is bewezen. Goede voeding is altijd de basis. Maar probeer alles wat je tot je neemt als voeding te zien. Zet een keer die tv uit, stop met teveel social media, wat zijn gewoontes die alleen maar dopamine kickjes zijn? Neem je vriendschappen onder de loep, van wie krijg je energie? Ik vandaag heel veel van lieve vriendin L, de béste kapster én altijd dubbel van de lach met haar! Luister eens met aandacht een mooi stuk muziek. Jij bent het waard om je goed te voelen en te stralen en alles wat junk is, van food tot onbenullige borrelpraat mag je weglaten. Ga nu niet doorslaan en aan iedereen die vraagt: “Hoe is het met je?” je hele verhaal vertellen inclusief dia slideshow, maar wees eerlijk tegen jezelf. De belangrijkste persoon in je leven.

Wil je hier meer over weten, google dan zeker de namen die ik heb genoemd en mij kan je ook altijd mailen. Ik lees dagelijks mijn mail en vind het ook leuk om van jou te leren. Lees ik je snel?

Liefs Lida X

PS Heb jij een onderwerp waar je graag meer over wil weten? Laat het me gerust weten! Best kans dat ik al heb uitgevonden hoe het niét moet en jij daar je voordeel mee kan doen 🙂

Mocht je meer willen weten of iets privé delen kan je me altijd bereiken op lida@lidaslittlelifehacks.nl

Dit bericht heeft 6 reacties.

 1. Gijs

  Avond meissie

  Wederom super geschreven he en je heb er 4 he

  Maar het klopt allemaal wel he .

  Tot de volgende ya xx

 2. Frederique

  Proud to be one of the abonnees!! 😁 super mooi geschreven weer xx

 3. Jaap

  Mooi geschreven! Zorg goed voor jezelf en die kleine kluiver.. 😘

  1. Lida

   Zo attent van jou Jaap! Jij schrijft zelf heel geweldig!

 4. Frank

  Lang niet gelezen maar leuk Kanjer. Moet altijd lachen om hoe je dingen verwoord. Heb een mooie dag en tot snel 💃🏽

Geef een reactie