vijf simpele stappen naar jouw beste leven.

Discipline en motivatie. Kon je ze maar online bestellen, het zou ons leven een stuk makkelijker maken.
Discipline roept bij mij altijd wat ‘corps mariniers vibes’ op, de zweep erover en wilskracht. Ik doe het liever met motivatie.
Een doel voor ogen, keep your eyes on the prize.

Het probleem met beide is dat ze vrijwel altijd van kortdurende aard zijn. Daarom sneuvelen ‘de goede voornemens’ meestal halverwege februari en dan ben je nog ver gekomen. Wil jij het beste uit je leven halen met weinig moeite? Zorg dan voor constructieve veranderingen. Kleine maar consistente gewoontes die blijvend resultaat geven. Het geheim?

Train je onbewuste brein. Je onbewuste brein is megagroot, 95 procent. Je haalt adem, leest nu mijn blog, allemaal automatische piloot, onbewuste brein dus. Je bewuste brein is maar 5 procent! Dus al die goede bedoelingen die je steeds hebt, hebben helemaal geen kans. Tenzij je deze 5 tactieken volgt. Let’s go! Het is een lange blog, je onbewuste brein houdt daar niet van en gaat je zo aansporen om tussendoor te scrollen of even je social media te checken. Stay with me, thank me later.

Tactiek 1: Introspectie. Ja met de billen bloot. Dit hoeft niet letterlijk maar verhoogt op zich het fungehalte. Doe dit niet op straat want je krijgt een boete van 380 eu. Ik wist dat niet en zonde van mijn geld. Enfin, introspectie. Kies een thema. Gezondheid, carrière. liefdesleven, of ga voor verbetering van je hele lifestyle. Als er niets te verbeteren is volgens jouzelf, dan blijf je lekker in de comfortzone. Denial is ten slotte niet alleen een rivier in Egypte.

Stap 1 is dus goed naar je leven kijken en bedenken waar jij die upgrade wil aanbrengen. Ik geloof er namelijk in dat dit upgrade proces een levensstijl op zich is. Nooit te oud om te leren en iets dat goed is kan soms nog wat beter. Ben je klaar? Heb je het ook opgeschreven zoals ik áltijd benadruk. Maak ergens een notitie, het helpt echt. Moedig je familie en huisgenoten ook altijd aan een dagboek bij te houden. Niet stiekem meelezen als ze schrijven, dat is schending van privacy! Je hebt er ook net niks aan, je kan beter wachten tot ze weg zijn en dan binge lezen. Altijd handig als je tussen twee series in zit. Maak die lijst met verbeteringen!

Tactiek 2: Timemanagement. Skip alles uit je leven dat geen meerwaarde heeft. Heb je iemand al een paar keer geappt of gebeld en geen antwoord? Laat het gewoon. Het leven en jouw tijd zijn te kostbaar. Afspreken met iemand waar je eigenlijk geen zin in hebt? Niet doen. Verwijder nutteloze apps van je telefoon waar je dagelijks je dopamine shotjes vandaan probeert te halen. Geloof me, er is een hoger doel voor jou bestemd. Doe je dingen waar je totaal geen energie van krijgt? Stop daarmee. Oké, we hebben allemaal verplichtingen waar we geen zin in hebben, prima, soms moet het. Maar wees selectief. Niemand is morgen beloofd en ‘later als ik groot ben’ is een leuk gezegde tot je 16e. Actie en nu. Tijd vrijgemaakt?

Tactiek 3: Brainstorm. Je hebt je doel voor ogen. Bedenk (en schrijf op, ja écht schrijven, sorryyyy) hoe je dat kan bereiken. Voorbeeld: Je vind je werk niet leuk. Maar aan het eind van elke dag ben je te moe om actie te ondernemen. Solliciteren en brieven schrijven, ugh, wat een gedoe. Dus je ploft op de bank met een glas chardonnay. Niet doen, pinot noir is altijd de beste keuze. Bedenk welke carrière jij wél leuk zou vinden. Geen inspiratie? Kijk eens op LinkedIn (ik dacht altijd dat het alleen een datingsite was, maar het gaat ook over werk). Stel, je hebt iets met marketing. Blok dan twee dagdelen per week in je agenda als ‘cursus’ en ga je inlezen op een site als Frankwatching.nl. Er is op elk werkgebied zóveel gratis content te vinden op internet. Doe er je voordeel mee. Het gaat erom dat je zoveel mogelijk tools bedenkt om bij je doel te komen. Denk creatief en schrijf ze op. Is je lijst lang? Goed zo!

Tactiek 4: Prioriteiten stellen. Het grote gevaar en waar het fout loopt is dat je nu énorm veel plannen hebt en denkt: “Ja! Ik ga het allemaal doen!”. Dat is motivatie. Het loopt stuk op de discipline, want toekomstplannen maken doe je allemaal met je bewuste brein. Die is heel eager en heeft best zin in verandering. Alleen dit bewuste brein is vijf (ja vijf!!) procent van wat je dagelijks gebruikt. De rest (ja 95 procent, bingo je gaat door voor de wasmachine) is je onbewuste brein. Je staat ’s ochtends op, gaat naar het toilet, poetst je tanden (bij sommige mensen twijfel ik) zet koffie, kleed je aan (wist ik sinds kort) stapt in je auto etc. Allemaal handelingen van je onbewuste brein, je automatische piloot.

Zorg daarom dat jouw nieuwe upgrade gewoontes in dat onbewuste brein komen. De nieuwe handeling moet een gewoonte worden! Dus.. en dit is goed nieuws (na al dat gezeik over opschrijven opschrijven, wat ik zelf natuurlijk ook niet doe) want je moet vooral niét alles tegelijk doen. Stap voor stap. Dus dat deed je al die tijd fout, je wilde te graag en je bedoelingen waren goed, maar stel prioriteiten en begin met één verbetering.

Waar jouw leuke bewuste brein helemaal enthousiast is en dol op veranderingen is jouw onbewuste brein hélemaal niet in voor een verandering. Die gaat jou dus tegenwerken met goed gefundeerde argumenten. Ja, die stem in je hoofd, je kent hem. “Ach joh, je hebt het verdiend, nee vandaag regent het hoor, je leeft maar één keer hoor, etc”. Ik weet niet wie de mens heeft gemaakt, maar wtf, waarom niet gewoon één stem en één persoonlijkheid. Of ben ik de enige die een hele eerste én tweede kamer in zijn hoofd heeft? Welke verandering staat op nummer één en waar begin jij mee?

Tactiek 5: Begin verandering nummer 1: Je hebt geen haast, dit keer is het geen crashdieet of de zoveelste sollicitatie of date poging. Jij bent bezig met een nieuwe lifestyle, Het komt goed en je bent niet alleen. Ik help je. Maak doelen die klein zijn. Voorbeeld: Wil je meer energie hebben en gezonder zijn? Neem je voor om élke dag zodra je opstaat een groot glas water te drinken. Dat was het. Maak hier een reminder van en na gemiddeld 21 dagen is dit een gewoonte. Klein verschil, maar groot effect. Beloon jezelf en ga verder met je volgende doel.

Het klinkt heel erg suf, maar je zal zien hoeveel voldoening je krijgt als je haalbare doelen stelt. Die zitten straks in dat 95 procent onbewuste brein van je en het gaat vanzelf. Je brein is een computer en die kan je écht resetten. De truc en valkuil is om te rekenen op je bewuste brein. Het moet worden geïmplementeerd in je onbewuste dan kost het amper moeite. Jongste dochter F en ik hebben vaak lol in doelen stellen. Een héle week geen kiwi eten (haha easy) of drie keer in de week een alcoholvrije ochtend (lastiger).

Het gaat er dus om dat je in kaart brengt waar je heen wilt en dan de tijd neemt om stap voor stap een nieuwe gewoonte aan te leren die haalbaar is. Elke ochtend een glas water, één keer in de week wandelen met een podcast op. Elke dag een groene smoothie drinken. Allemaal gewoontes die je leven verbeteren. Maar alles tegelijk kan heel overwhelming zijn. Nu niet meer. Je hebt geen haast, Op de dag dat je denkt: “Oh, huh? helemaal niet nagedacht, dat glas water opdrinken ging vanzelf, ga je door met stap 2. (Nee dit geldt niet voor wijn)

Zelf vond ik dat ik best iets extraverter kon zijn. Ik ben introvert maar erg goed in het maskeren daarvan. Dus ik had als babystap dat ik minimaal 1 keer per maand met mijn bestie D (éxtraverter dan extravert) mee zou gaan naar een leuk event. Eerlijk gezegd begin ik het steeds leuker te vinden. Afgelopen donderdag waren we bij een borrel in restaurant Grace, nieuw in Rotterdam en daar gebeurde toch wel iets éxtra leuks.. maar daarover later meer 🙂

Vind je verandering lastig en heb je hier hulp bij nodig? Mail me dan en ik help je op weg. Disclaimer: Ik ben officieel opgeleid tot coach (wie niet tegenwoordig) maar doe daar niets mee. Wat ik wél doe is écht luisteren en met al mijn ervaring hoe het niét moet jou op weg helpen hoe het beter kan. Fouten bestaan niet, alleen leermomenten. Wat je ook doet, doe het met liefde en geniet van elke dag!

Liefs Lida X

PS Heb jij een onderwerp waar je graag meer over wil weten? Laat het me gerust weten! Best kans dat ik al heb uitgevonden hoe het niét moet en jij daar je voordeel mee kan doen 🙂

Mocht je meer willen weten of iets privé delen kan je me altijd bereiken op lida@lidaslittlelifehacks.nl

Dit bericht heeft 8 reacties.

 1. Ellenita

  Ik ga voor een glas water iedere ochtend 💪🏼💪🏼💪🏼
  Was weer heerlijk om te lezen 🤩🫶🏼

 2. gijs

  Hey Meissie

  Was weer top om te lezen , zelfs voor mij hahahaa

  Zie de volgende weer komen he

  xx mij

  1. Lida

   Dank je Gijs! Blij je me lezen vanuit Portugal? X

 3. Frederique

  Onze challenges zijn de leukste! Vandaag weer geslaagd voor challenge geen kiwi en pompoen eten 😁 super leuke blog weer. Zo blij met jou en al je kennis xx

Geef een reactie