Breek moeiteloos élke bad habit deel 3

Foolproof 5 stappenplan om ál je dromen te laten uitkomen!

Vanmiddag had ik een heerlijke high tea met gay bestfriend E. E is waanzinnig knap, briljant oogchirurg, heeft humor en de fijnste gesprekpartner ever. We moesten erg lachen, want ze dachten dat we een romantische date hadden. Met onze mond vol suiker en koolhydraten (ja, maar het is zaterdag en we hebben gesport :)) namen we even de highlights door die ons bezig houden.

Het thema ‘innerlijke rust’ kwam ook weer voorbij. Klinkt saai he? Is het niet. Iedereen kent gevoelens van onrust. Als jij ze niet hebt of niet herkent, mail me dan wat jij slikt en waar ik dat haal, dank je! Gelukkig hebben we allemaal doeltreffende oplossingen voor onze onrust gevonden. Bad habits..

Bad habits, wat zijn ze toch heerlijk! Je leeft maar één keer! Ah, je hebt het verdiend! Maandag, ja maandag, dán ga ik beginnen. Mij heb je hoor, ik ben niet roomser dan de paus, sterker nog, ik houd wel van een goed feestje. Maar er gaat niets boven de high van écht het beste uit jezelf halen. Het liefst zo makkelijk mogelijk. Dat kan.

Ik bedacht me dat ik nooit een deel 3 had geschreven van de serie ‘bad habits’. Moest zelf ook even deel 1 en deel 2 doorlezen en viel bijna in slaap. Er zijn zóveel boeken en cursussen over ‘de beste versie van jezelf zijn’. Wie heeft daar tijd voor en zin in? Innerlijke rust? Ja, graag nu! Het is een lange blog en niet iedereen kan vijf minuten lezen dus only for the happy few.

We visualiseren ons suf en als je niet elke dag manifest (en nee dan bedoel ik niet die Netflixserie) is het toch wel héél triest met je gesteld. Zelf ben ik meer van de praktische kant (nog steeds een echte dokter Phil fan, is niet eens echt dokter en ben geloof ik de enige fan) en heb een 5 stappen programma ontwikkeld waarin ik nu bijna 30 mensen heb coached met waanzinnig mooi resultaat. Even in een notendop gaat het zo:

Stap 1: Schrijf, ja helaas, schrijf écht op hoe jouw ideale leven eruit ziet. Verdeel dit in bijvoorbeeld: lichaam/carrière/ relaties met anderen/ geluksgevoel/materiele zaken zoals geld en huis. Voor het beste overzicht schrijf je elke categorie op een apart blad en laat genoeg ruimte over, want je gaat per item nog helemaal uitwerken. Dream big, the sky is nog niet eens the limit! Wie wil je zijn, hoe wil je wonen, wat is jouw ideale dag invulling?

Stap 2: Ga per categorie eronder schrijven hoe jij er nú voor staat. Wees eerlijk want jij bent de enige die het leest. Neem je tijd en laat het proces leuk zijn, je ‘moet’ al zoveel. Besef ook, dat terwijl jij met dit ogenschijnlijk onzinnige voorwerk bezig bent, het proces van verandering al is ingezet, goed gedaan! Hoe sta je er nú voor, wat is jouw stand van zaken?

Stap 3: Ben jij nog steeds aan het lezen? Dat is knap en je hoort bij een happy amper 30 procent van de maatschappij die nog een aandacht spanne heeft van langer dan twee minuten. Jij gaat straks stappen zetten, ik beloof het je. Even volhouden. Lees een categorie, er staat wat je ideale beeld is en waar je nu staat. Neem hier de tijd voor. Komt er een emotie bij je op (ugh zweverig!) en zo ja welke? Alles is goed, er is geen wasmachine te winnen, dit gaat om jou. De emotie die bij deze fase hoort kan negatief aanvoelen. Er zit een gap tussen waar je wil zijn en hoe je bent. Je hersenen en je ego weten dat je al heel vaak pogingen hebt gedaan om dit gat te dichten. Maar er kwam vaak ook weer iets tussen, meestal de makkelijke weg kiezen. Love that road, maar hij loopt dood 🙂

Falen creëert pijn en ons ego wil pijn vermijden. Goed nieuws, falen bestaat niet. Een mislukte poging is applaus waard, jij probeert het tenminste! Je hebt nu 5 categorieën met ‘nu’ en ‘ideaalbeeld’ en een emotie eronder geschreven. Ga even iets doen wat je leuk vindt en wat als een traktatie voelt. Overdag naar de bioscoop, een zalige thaise massage, bedenk het maar. Even ontladen, de eerste helft van het werk is gedaan.

Wanneer je er klaar voor bent ga je terug naar je schrift/word document/telefoon notitie, whatever en fantaseert categorie voor categorie hoé het zou voelen als jij al die ideale zelf bent. Indulge yourself, dompel je helemaal onder in het gevoel. HOE voelt het als jij dat al helemaal BENT. Schrijf nu in elke categorie die emotie op, onder de eerste emotie die je had opgeschreven. Welke voelt fijner? Bij mij die tweede en bij jou? Het verschil tussen deze twee emoties zet je ook in bij moeilijke momenten. Leer ik je later.

Luister, veranderen doe je niet omdat je niet goed genoeg bent, stop that shit! Maar heb jij zélf verbeterpunten aan je leven, daar gaat het om. Wat wil jij? Omcirkel de emotie die je voelt bij je nieuwe zelf. Voelt lekker he?

Nu brainsstorm je per categorie suggesties om dit te gaan bereiken. Doe gek, alles mag. Probeer minstens 10 suggesties te bedenken om van doel a naar b te komen.

Stap 4: Niet iedereen wil zijn/haar lijstje aan me laten lezen als ik ze coach en dat hoeft ook niet. Wat jij privé wil houden is privé. Wat wel ‘helpt’ is dat jij de mijne mag lezen. Niets menselijks is mij vreemd. Pas toen ik het op ging schrijven en er dagelijks mee aan de slag ging gebeurden er wonderen. Ik geloof namelijk dat je helemaal niet zoveel hoeft te doen en te lezen. Het zijn een paar consequente aanpassingen in je dagelijkse gedrag en dat is genoeg. Mediteren is leuk als het je ding is, maar houd je van pottenbakken of wat dan ook, doe dát dan. Alles wat je een paar keer per dag terugbrengt in het enige dat we hebben: hier en nu.

Anyway, bij stap vier, pak je de lijst per categorie en ga je de suggesties lezen om dat te bereiken. Bij elke suggestie ga je opnoemen wat jouw sterktes zijn om van nu naar ideaalbeeld te gaan en wat je zwaktes zijn. Ja, ik zei het toch, houd genoeg ruimte over in dat schrift. Sterktes en zwaktes klinken als een businessplan en zo moet je jezelf ook zien. Jij bent de CEO van jouw bedrijf en let maar op, binnenkort ben je beursgenoteerd.

Stap 5: Je hebt nu: huidige toestand versus ideaal, welke emotie (boehoe boehoe snik snik) suggesties en plannen om het te bereiken en sterktes en zwaktes persoonlijk voor jou. Babysteps maken al een groot verschil want het toverwoord is actie en oh wacht nog één: consistentie. Soms kan één lullig inzicht al zoveel doen. Door dingen op te schrijven krijgt het kracht, het is niet te vergelijken met rondjes gedachten in je hoofd.

Je wil meer geld verdienen? Een leuke relatie? Beroemd worden? Kies het maar. Maar schrijf het op en maak je businessplan. Waar veel mensen stuklopen is de overgangsfase. Je bent dan al goed bezig en uit je comfortzone, maar die voordelen kunnen voor je gevoel te lang duren. Sterker nog, soms wordt het eerst nog iets erger, maar daar moet je doorheen. Het is echt de moete waard geloof me. Wees tróts dat je ermee bezig bent en beloon jezelf eens met iets totaal anders dan eten, blowen, gokken, internetshoppen, whatever.

Denk eens out of the box en vier het met goede sex met die knappe buurman/vrouw. Wel handig om dit van te voren te checken met zijn/haar partner, Oh en ook een handige tip, check het ook even met de persoon zelf. Ja, ik hoor je denken, is toch onnodig en overbodig? Hmm ja, dacht ik ook, maar niet iedereen weet een spontane verrassing te waarderen. Ik heb, echt belachelijk hoor, een straatverbod bij de buurman links én rechts en dat is lastig want dan moet ik langs het speeltuintje en daar heb ik ook een 100 meter verbod. Ook weer zo’n raar verhaal, komt later wel.

Even serieus, word jij ook doodmoe van die overload aan wat je moét doen, luisteren, lezen? Doe het dan niet. Alles zit al in je. Maak je plan en als je daar hulp bij wil, mail me dan, want het gaat natuurlijk veel dieper dan deze notendop. Ik heb een programma dat in vier weken intensieve coaching jouw wereld op zijn kop zet en ik sleep je er wel doorheen.

Liefs Lida X

PS Heb jij een onderwerp waar je graag meer over wil weten? Laat het me gerust weten! Best kans dat ik al heb uitgevonden hoe het niét moet en jij daar je voordeel mee kan doen 🙂

Mocht je meer willen weten of iets privé delen kan je me altijd bereiken op lida@lidaslittlelifehacks.nl

Dit bericht heeft 6 reacties.

 1. Ellenita Mullens

  Heerlijk weer dit 😇
  Ik had een lijstje in mijn hoofd gemaakt hoe mijn geschikte levenspartner eruit moest zien …
  Heeft echt geholpen 🥰

 2. Frederique

  Super leuk weer!! Veel om mee aan de slag te gaan. Goede tips xxxx

 3. Gijs

  Het blijft altijd weet lekker om je te lezen he .

  Tot de volgende .

  Gijs

Geef een reactie