Breek moeiteloos élke bad habit deel 2

Best Funny Quotes : Bad Habits - vintage retro funny quote… | Flickr

Schrijf je geen blogs meer vraagt mijn lieve vriendin S? Ze was net bezig met de vlag uithangen, maar helaas haar opmerking inspireerde me. Net zoals de leuke mails in mijn inbox, áltijd een heerlijke verassing. In mijn hoofd heb ik genoeg materiaal voor tien blogs per dag (don’t worry, gaat nooit gebeuren) maar het uiteindelijke opschrijven komt er vaak niet van. Alhoewel, meestal spreek ik ze in met autodicteren, net als mijn whatsapps. Een handige gewoonte vind ik, maar mijn dochters klagen er over. Want na een paar seconden ´Lida is aan het typen’, is er boém een boekwerk. Want Lida typt niet maar spreekt in en de telefoon typt. Voordeel is dat je altijd je telefoon de schuld van de taal- en typefouten kan geven. Trouwens, zij verzenden met enter, dus over irritant gesproken. Het gekke is, als je ge-autodicteerde berichten stuurt zie je steeds meer profielfoto’s veranderen in zwart-wit poppetjes en je bericht blijft altijd op één streepje hangen. Software issue? Anyway, here I am to spam. In mijn email inbox had ik meerdere berichtjes over waar deel 2 blijft van ‘Breek moeiteloos elke bad habit’ dus bij deze.

Bad habits, slechte gewoontes, behalve dat we ze allemaal hebben is er vaak (onbewuste) schaamte om erover te praten. Dat hoeft ook niet, als je maar tenminste eerlijk bent tegenover jezelf. Ignorance is bliss maar denial is een rivier in Egypte, quote ik even terug uit deel 1.

Vaak kom je heel lang weg met een destructieve gewoonte, maar het is geen optimale levenskwaliteit. Het bespreekbaar maken met iemand kan helpen. Vriendin D en ik bespreken álles met elkaar en de laatste tijd zijn we op de app helemaal into de metaforen. Begon als een grapje, maar werd een sport. Grote kans dat we aan de grens een keer worden aangehouden. Whatsapp wordt schijnbaar ‘meegelezen’ door software en onze cryptogrammen lijken net ingewikkelde drugsdeals. Vind je het lastig om iemand in vertrouwen te nemen zoek dan een goede coach of andere hulp. Of mail mij. Ik heb een leuk programma geschreven, het heet: ‘De lamme helpt de blinde’. Je schiet er niets mee op, maar gezelligheid verzekerd. Op internet zijn genoeg fora te vinden en soms is weten dat je niet de enige bent al een grote troost. Maar troost is niet genoeg, je wil met je issue aan de slag.

Het probleem is dat we allemaal zijn opgebouwd uit verschillende personages, de stemmen in je hoofd. Iedereen heeft er minstens twee, maar vaak veel meer. De mijne heb ik redelijk onder controle zolang ik mijn medicatie maar neem. We hebben een bewust en een onbewust gedeelte in onze hersenen. Je bent dit blog aan het lezen met de skills van je onbewuste deel, je hebt namelijk ooit leren lezen, dus dat kost je geen moeite, tenzij je dyslectisch bent of je bril kwijt is. Met je bewúste deel denk je: “Wat een zeikverhaal heeft ze weer, wat gaan we eigenlijk eten vanavond?” Goede vraag trouwens. Alles wat je ooit hebt geleerd en routine is geworden is opgeslagen in dat onbewuste deel. Dus als jij ’s ochtends een beetje brak wakker wordt ben je écht van plan vandaag er een gezonde dag van te maken. Dat gaat ook meestal een deel goed, gezond ontbijt, groene juice, uurtje sporten. Als je zover bent, ben je sowieso al een topper.

Maar aan het einde van de dag heb je toch alweer zoveel stress opgebouwd dat je een beetje een ongemakkelijk ‘ik heb zin in iets’ gevoel hebt. Ook wel een craving genoemd. Jouw bewuste brein had besloten vanavond geen alcohol te drinken, te blowen, wéér pizza te bestellen, maar ineens ben je daar klaar mee. Dat komt omdat je al te vaak die ‘slechte gewoonte’ wél hebt gedaan. Jouw onbewuste brein registreert een bleeh/meh gevoel en wil daar nú vanaf. Jouw onbewuste maakt het niet uit dat je 10 kilo wil afvallen of wil stoppen met drinken. Er is ongemak en het moet worden opgelost. De oplossing die nog bovenop ligt in je onbewuste brein en heel vaak (tijdelijk) uitkomst biedt wordt naar voren geschoven.

Nu komt de tweestrijd in je hoofd. Ik ga het niet doen, ben ik morgen weer brak>eentje kan toch wel? Kom op je hebt het verdiend>nee, ik ga sporten vanavond, beter> ja maar het is vrijdag, dan mag het toch?> die en die doet het ook>ik moet over een maand in bikini>je leeft maar één keer en vanavond wil ik genieten> vul jij maar aan…….

Als je nu toegeeft en je gewoonte herhaalt.. die eerste drie slokken rode wijn, die hap van de krokante pizza, bij voorkeur de combi, is wederom geregistreerd in je brein dat deze quick fix werkt. Dat is ook het probleem, het werkt! Je had even lekker warm kunnen douchen, wat gezonds eten, glas water drinken, mediteren of de banden van je ex lek steken. Had óók gewerkt maar dat kost meer tijd. In een wereld waarin we alles nú kunnen hebben, je boodschappen binnen tien minuten worden thuisbezorgd willen we gewoon die quick fix.

Prima toch, je voelt je beter, alles opgelost. Nou nee, want de essentie van een bad habit is dat jij er last van hebt. Dus nadat je die drie glazen wijn op hebt (beter flesje leegmaken) of iets gedaan waar je van baalt komt die andere stem. De mijne heeft een voorkeur voor drie uur ’s nachts, oh i hate her! Wat is dus de goede quick fix? Die bestaat niet. Jammer he?

Plan: Eerst ga je voor jezelf erkennen waar je iets aan wil doen. Blijf reëel, praat niet over ‘nooit meer’ etc. , dat levert stress op. Probeer eerst een week en nee je hoeft écht niet per se op maandag te beginnen. Wees voorbereid op het cravingmoment van ongemak en zorg dat je een alternatief hebt. Gin-tonic in plaats van rode wijn telt niet haha! Maak er een experiment van en let op hoe dat gevoel van heftig verlangen ook weer voorbij gaat. Dit is gewoon het routinedeel uit je onbewuste brein, heel goed bedoeld, die input heb je zelf jarenlang gegeven. Heb je meerdere dingen, pak dan niet alles tegelijk aan. Kies het meest urgente. Meestal is het ook een sneeuwbaleffect. Drugsgebruik komt vaak na alcohol, dus dat zit eerder in de keten. Focus daarop en grote kans dat je die andere dingen vanzelf ook niet meer doet. Carrousel verslaving, noem ik ik dat. Leuk woord vind ik, zelf verzonnen. (Al die talenten en nog bescheiden ook.)

De beste manier is om je brein te resetten. Dus investeer bijvoorbeeld in luxe theesoorten en neem een kop thee voordat je gaat koken. Ugh ja ik weet hoe ik nu klink, maar hoe heerlijk dat je morgen superfris uit bed springt! Alhoewel dat helaas vaak ook niet waar is. Daar komt probleem nummer 2, als je lang en vaak een bepaalde slechte gewoonte hebt gedaan kan je juist in het begin als je stopt knettermoe zijn. Lekker motiverend maar niet heus. Verwen jezelf met iets fijns of laat iemand anders dat doen, altijd beter haha! Wanneer zijn jouw moeilijke momenten? Zorg dat je een andere routine krijgt. Schrijf je in voor boks- of pilates les in de avond. Spreek af om met iemand te gaan wandelen en dan niet rechtstreeks naar een café. Doe iets ánders dan ánders.

Als het specifiek om alcohol gaat dan heb je nog een éxtra probleem. Wij zijn namelijk allemaal ons hele leven al gehersenspoeld dat alcohol erbij hoort. Zo leuk, zo gezellig, zo glamour. Uit eten zonder alcohol, wie vindt dat nou leuk, vakantie zonder, nou mag ik thuisblijven? Alcohol is net als heroïne een verslavende harddrug maar dit willen we niet weten. Zelfs als we het weten willen we het bagatelliseren. Er is ook geen veilige ondergrens en dat een glas rode wijn per dag goed is voor je hart is ook complete onzin. Ben ik dan tegen alcohol of andere dingen? Nee helemaal niet, sterker nog met alle kennis die ik heb drink ik het regelmatig zelf. Maar ik probeer altijd periodes van zero in te lassen en merk dan heel veel weerstand in de omgeving.

Stop je met roken is er altijd applaus. Ik vind roken súpervies maar heb overwogen om kort te gaan roken en dan snel te stoppen. Al die ‘oh’s en ah’s, wat knap’, zijn toch heerlijk. Maar (tijdelijk) stoppen met drinken is net als het schenden van een geheim verbond. Dat begrijp ik heel goed, als ik zelf in de ‘sauvignon bui’ ben en er staat iemand met een spa bij of érger nog een nipper, denk ik ook: “Wat doe je hier? Ga naar huis! Wij zijn lekker aan het drinken, je bederft het moment!” Want deepdown weet je dat je iets stoms doet. Maar door het ‘met elkaar’ te doen voel je je verbonden. Is er iemand die niet meedoet (slim!) voelt dat ongemakkelijk.

Ben jij nou iemand die echt af en toe een glaasje drinkt en de helft nog laat staan, gewoon doen. Maar vind jij ook dat het pas na glas twee leuk wordt en denk je regelmatig in de ochtend: ‘oops i did it again’ lees dan binnenkort deel drie, dan gaan we nog een stukje dieper.

En als je zin hebt, doe dan mee met de challenge!!! Wel erg pittig:

\

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. Frederique

    Trots op jou!! Zo inspirerend xx

    1. Lida

      haha, kan met niemand zo lachen als met jou. Zei u glas? Ik hoorde flas, of was het zas? haha!

Geef een reactie