Het mooiste cadeau dat je jezelf kan geven:

Be yourself lettering slogan. funny quote for blog, poster and carteles para la pared • pósters caligrafía, persona, femenino | myloview.es

Deze week ben ik in Spanje, nou daar doen ze niet aan #Me too. ” Hola guapa, hola carino”, het leven is hier één grote flirt.
Staat in mijn top drie lijst van redenen om hier te komen wonen. Op nummer één de supermarkt Mercadona, hier is boodschappen doen écht een feest. De security houdt me in de gaten want ik loop drie keer per dag binnen. “Nee dank u, ik kijk gewoon even rond.” De tweede reden is dat de kappers hier zo goedkoop zijn, wassen föhnen voor 11 eu, dit voelt als de hemel. Op drie dus het flirten, niemand bedoelt er iets mee, opa’s, omaatjes, het is een way of life. Roep Spanje en mijn koffer staat gepakt 🙂 Dus om je niet langer in spanning te laten, deze week heb ik mijzelf het mooiste cadeau gegeven dat er is, tijd en aandacht voor jezelf. Dat kan op elk moment en ook gewoon thuis, maar ik had toevallig even extra geluk.

Mijn goede vriend C. heeft hier een appartement in een niet zo toeristisch gedeelte en ik spreek een beetje Spaans.
Ik hoef geen dure restaurants of uitjes, gewoon een week hier zijn en net doen alsof ik bij de locals hoor maakt me zó gelukkig. Aan het einde van de gang is een ruimte waar alle vuilniscontainers staan en in de ochtend brengen de meeste mensen hun afval weg. Als je heel netjes “buenos dias”, zegt val je meteen door de mand. Je moet het een beetje inslikken en iets van “bweenah” mompelen, de dias is voor spek en bonen. Dus als ik ’s ochtends op mijn slippertjes het afval wegbreng en de buren tegenkom zeg ik stralend en vol trots: “bweenahh”. Ik voel me dan helemaal part of the incrowd. Sta elke ochtend te pópelen, maar ik wacht tot rond negen uur, dan is er het meeste verkeer op de gang. Soms ga ik stiekem nóg een keer. Iedereen heeft ook de hele dag de televisie aan, volume maximaal en terrasdeuren open. Vervolgens gaan ze met elkaar praten, het gesprek gaat nergens over, het is praten om het praten en dan vooral héél hard praten om maar over die televisie heen te schreeuwen. Superfijn, want meeluisteren is dus makkelijk. Zo weet ik inmiddels álle ins en outs over mijn buurvrouw Terre en haar man Ignacio, links van me en Carlita en Juan, rechts van me. Vanaf 11 uur ruikt het overal naar knoflook, zalig, hopelijk word ik nog ergens uitgenodigd voor de zondagse lunch, dat is hier echt een happening.

Deuren doen ze in Spanje niet gewoon dicht, die laten ze hard dichtslaan en schelden en vloeken is hier normaal. Joder (spreek uit góder) wordt erg veel gebruikt en betekent ‘fuck’ maar kan ook een minder sterke betekenis hebben zoals ‘jeetje’. Niemand in Spanje zegt ook adios bij het weggaan, dat is ook een toeristenwoord. Adios betekent namelijk a dios, tot bij god. Dus voor de katholieke Spanjaarden is dat bijgeloof. Je zegt dus altijd: “tot straks, hasta luego”, ook al ga je diegene nooit meer zien. Maar let op, als je wil doen alsof je local bent spreek je maximaal 5 letters van hasta luego uit. Welke 5 is variabel en je kan je eigen stijl eraan geven. Meestal is het een soort: “alelo”, maar ik heb ze nog korter gehoord.

Waar ik ook elke dag even heen ga is de markthal, een markthal zoals die hoort te zijn. Niet zoals in Rotterdam, die markthal verdient de prijs voor ‘meest-de-plank-misgeslagen-idee’. Hier in Spanje komen ook de restauranthouders hun inkopen doen, alles ziet er zo mooi uit, lage prijzen en al in de vroege ochtend hangen de locals aan een armoedig barretje, eten ze kleine hapjes en drinken ze copita’s de vino. Koffietijd is voor de touristen. Ik koop hier wat groente en fruit en dan ga ik door naar de `articilos hogar´ huishoudelijke afdeling. De schoonmaakmiddelen, die ruiken hier héérlijk, beetje dat nenuco geurtje. Dit is ook heel goed voor mijn local-local act, want een toerist koopt obviously geen schoonmaakmiddelen. Dus die allesreiniger gaat goed zichtbaar bóvenop in de tas en zo trots als een pauw loop ik naar ‘huis’. Mijn aankoop stevig in de hand geklemd alsof het de nieuwste Michael Kors bril is, I have arrived. Als je geen Spaans spreekt en ook wil doen alsof volstaat het woord: vale, zeg bale (v is altijd b in Spanje, dan denk ik: “schrijf dan gewoon b”) Staat op mijn lijstje om ze daarop aan te spreken als ik hier minstens vijf jaar woon, start humble) Je hoort hier de héle dag :” bale, bale,bale”. Het is een stopwoordje. Ze zijn dus niét de hele tijd chagrijnig en aan het balen, het betekent: prima, leuk, goed, gezellig, Strooi hier dus mee, maar let wel op tegen wie je enthousiast ‘bale bale’ knikt, vooral als vrouw. Tenzij je in bent voor een avontuurtje natuurlijk.

Home is where the heart is en dat is echt waar. Als ik me hier in Spanje, lopend in een totaal niet glamour buurtje zó gelukkig kan voelen, weet ik dat ik daar iets mee moet doen. Hoe en wat zijn details en obstakels ga ik zeker tegenkomen. Wat zijn jóuw diepe verlangens? Zit jij wel op de goede plek? Probeer dat eens echt een keer te voelen. Dat klinkt heel zweverig, ik weet het. Maar wij mensen kunnen járenlang vastzitten in een situatie waar je eigenlijk niet gelukkig bent. Dat dempen we dan met bijvoorbeeld alcohol, roken, obsessief hardlopen of extreem veel werken. Maar wat gebeurt er als je écht een keer gaat voelen? Heb je jezelf dat cadeau weleens gegeven? Gewoon een half uur zitten en ademen en voelen wie jij bent en wat je diepste wens is. Hoe zou dat eruit zien? Natuurlijk zijn allerlei dingen onmogelijk, maar er is ook heel veel wél mogelijk. Laat angst geen drijfveer zijn. We gaan dag na dag door met onze routine, hoe het hoort, wat we gewend zijn, wat van ons verwacht wordt.. Maar wil je dat ook? We hebben vaak het idee dat we nog zóveel tijd hebben en ‘later als ik groot ben dan..’ Later is nu en je bent groot. Zijn wie jij werkelijk wil zijn is absoluut heel lastig. Maar niemand zal op zijn sterfbed zeggen: “Hmm, had ik nou maar meer gewerkt of had ik nou maar drie dure auto’s gekocht in plaats van één”. De momenten van geluk hebben met hele andere dingen te maken. Daarmee bedoel ik niet dat we allemaal op een berg in Portugal moeten gaan zitten en een geit melken, maar wél dat je eerlijk mag zijn naar jezelf. Dus voel je weleens een beetje onrust, weet dan dat het je ‘diepste inner self is’, die probeert jou iets te vertellen en dat is heel waardevol.

Zelf ben ik een fan van mediteren, goed excuus om een kwartier heerlijk niets te doen. Mensen die zeggen dat ze geen tijd hebben om te mediteren hebben het het hardste nodig. Maar misschien is het voor het jou tijdens een wandeling of autorijden, dat je even je telefoon uitzet en contact maakt met jezelf. Zoals Lucifer uit de Netflix serie zou zeggen: “What is it that you truly desire..?” Haha, nou als ik hem zie gaat Spanje even op de tweede plaats, maar dat terzijde. Je leeft maar één keer ( denken we) en het is nooit te laat om er alles uit te halen.. Beetje introspectie en een portie durf. Laat je me weten wat jouw diepste wens is? Is vandaag de dag dat jij iets anders gaat doen? Babysteps is beter dan stilstaan.

Wát je ook doet, wees trots op jezelf. Misschien ben je nu op de plek in je leven waar je wilde zijn, maar vertrouw het proces. Staar je vooral niet blind op anderen, je ziet alleen de buitenkantjes. Dat groene gras is vaak kunstgras. Zelfs mensen zoals Tony Robbins hebben een motivator voordat ze on stage gaan, we zijn allemaal mens. Streef niet naar perfectie, streef niet naar geluk, leef gewoon in het moment, dat is namelijk alles er nu is.
En disclaimer, dit gaat over het mooiste cadeau dat je jezélf kan geven, oprechte liefde en aandacht. Het mooiste cadeau wat je van een ánder kan krijgen is natuurlijk een ander verhaal. Taxfree en kleine doosjes never go out of style 🙂 Just kidding.

Dit bericht heeft 6 reacties

 1. Kitty

  Wat heerlijk dat je het zo naar je zin hebt. Heb geen idee waar je zit maar ik neem aan in het warmere gedeelte van espana. Ik weet overigens precies wat je bedoelt. Geniet er maar van. Lfs

  1. Lida

   Wat lief Kitty! Alicante. U blijft mijn voorbeeld x

 2. Ellenita Mullens

  Je slaat de deksel op zijn kop …
  Het is precies waarom ik het zo heerlijk vind in Spanje …mi corazon en mi Reina niet te vergeten hahaaha
  Heerlijk als je niet lekker in je vel zit en je gaat hier naar de markt , dan kom je vol zelfvertrouwen weer terug 😉
  Ik doe mee aan de almuerzos en merendars en loop daarom ele dag kilometers ( ook zo’n Spaans dingetje 😉) om niet dicht te groeien hahahaa
  En precies wat je zegt dat hele simpele … ze staan hier echt niet met de louboutins bij het schoolplein
  Fijn dat je het naar je zin hebt ❤️🇪🇸

  1. Lida

   Ha powerchica! Jij hebt het maar mooi gedaan, respecto! Ik word snel je vecino en een kopje azucar bij je lenen haha!

 3. gijs

  Olla Guappa

  Com sta mi amor hhahahaha .

  Goed verhaal schat , ik zit binnenkort weer in PT te wonen en niet om een geit te melken hahahaa

  Weer geweldig geschreven he Ate luego bonita

  1. Lida

   Maar eerst nog onze trip naar Gran Canaria 🙂

Geef een reactie