Stop met deze twee dingen in 2022!

21 Awkward Moments We All Experience At Least Once

2021 ligt achter ons, makkelijk vond ik het persoonlijk niet. Al die vage regels en restricties met een nog vager doel. Maar positivity rules en 2022, nieuw jaar, nieuwe kansen. Gelijk een mooie tijd om wat slechte gewoontes achter te laten in het oude jaar. Ik heb het niet over makkelijke dingen zoals; stoppen met roken, minder drinken, jezelf beter gedragen zodat je weer binnen 100 meter van een basisschool mag komen, allemaal peanuts. We gaan voor het échte werk. We gaan 2022 in zonder de twee meest nutteloze emoties die er zijn: ‘schaamte en spijt’.

Ik begin met schaamte, iedereen kent dit knagende nare gevoel in je onderbuik. Niet meer doen. Gewoon- niet-meer-doen. Jij bent jij en wees daar ook trots op. Even disclaimer, ik praat geen illegale dingen goed waarbij je andere mensen kwetst, ik heb het over jou. Jou en mij. 2022 is het jaar waarin je alle insta filters uit je leven verwijdert en geen moeite meer doet om je beter voor te doen dan je bent. Maar dat doe jij toch al? Jij bent toch áltijd jezelf? Ha! Zeker weten? Dan ben je de allereerste die ik ken. Iedereen speelt een rol, de één is er wat beter in dan de ander, maar we hebben allemaal een rol in de ‘Grand movie called life’. Hoe zou je leven eruit zien als je heel veel meer je hart volgt en niet nadenkt wat anderen ervan denken? Wat is echt je állerdiepste wens en waarom ga je dat niet doen? No time to waste, geloof me! Ben je gay en wil je uit de kast komen, doe het nu! Heb je een top carrière en wil je liever boomknuffelaar worden, dit is je jaar! Waar een wil is is een weg en je gaat het gewoon overleven! En verder graag álle schaamte dumpen. De lijst van dingen die ik niet kan, poeh, éindeloos! Dat maakt je juist mens en imperfecties zijn leuk! Als er iémand is die gedacht heeft dat je altijd perfect moet zijn om geliefd te worden ben ik het. Jarenlang geprobeerd, exhausting om al je flaws te verbergen. Totdat je besluit om het niet meer te doen. Hello, this is me, ik ben totaal niet perfect, maar wel heel leuk en uniek en guess what, dat ben jij ook! Natuurlijk hebben we de emotie schaamte ooit gekregen om te voorkomen dat we allemaal naakt over straat gaan rennen, best jammer eigenlijk, maar laat schaamte je leven niet beheersen. We zijn zo gebrainwashed ‘hoe het hoort’. Meisjes dragen roze, jongens blauw. Als een man en vrouw op een terrasje een biertje en een witte wijn bestellen, let erop dat hij bier krijgt en zij de wijn. Als de rekening komt gaat deze meestal ook naar de man, dat vind ik dat wél weer terecht haha! Is dat meten met twee maten en inconsequent zijn? Ja klopt, dat ben ik ook. Totaal niet zoals het hoort en proud of it.

Spijt.. ah, spijt komt na de zonde. Dus als het goed is heb je wat leuks gedaan. Prima toch! Newsflash, Luther is al heel lang dood en Calvijn ook. Spijt is net als schaamte een nutteloze emotie die je af kan leren. Dingen zijn gegaan zoals ze zijn gegaan, niet meer terug te draaien. Daarbij, als we terug denken aan het verleden fantaseren we áltijd een meer rooskleurig scenario en hoe reëel is dat eigenlijk?
Ja, je bent 10 jaar in een huwelijk gebleven dat na 2 jaar al kansloos was. Grote kans dat je fantaseert over de ware die je bent misgelopen als je wél na 2 jaar was gaan scheiden. Kan. Of je was na 2 jaar gescheiden, een heel leuk persoon tegengekomen, huwelijksreis naar de Malediven geboekt en de helikopter was neergestort. Dat had óók gekund dus. Maar die fantasieën hebben we nooit. Nee, als je aan het verleden denkt is er áltijd een béter optioneel plan waar je de boot hebt gemist. Niet dus. Dus spijt, niet doen. Gewoon-niet-meer-doen. Op dat specifieke moment was het wat je wilde of misschien was de situatie niet anders. Je kan treuren en kniezen tot je een ons weegt, heel detoxend hoor, maar het heeft geen zin. Wat wél zin heeft is je les eruit pakken. Mensen hebben de neiging om patronen te herhalen. Seriemoordenaars en psychopaten zijn hier expert in. Kijk naar jouw patronen.. wat brengen ze je? Wat kan je laten, wat kan je anders doen? Jij kent jezelf en je kan iedereen voor de gek houden, behalve je eigen diepste inner you. Dat stukje van jezelf, jouw ware ik, daar zijn we bijna allemaal de connectie mee verloren. Meerdere malen per dag probeert jouw ‘lieve ware zelf’ contact met je te maken, maar daar walsen we overheen als een stoomtrein. Húp nog een kop koffie, extra werk, vergadering, wijn, drugs, oxazepam, gokken, porno kijken, latex lingerie bestellen op internet, want gevoelens toelaten is heel eng! Maar als je het leert is het ook ontzettend waardevol. We hebben vaak een telefoon vol vrienden en familie en dat is absoluut onbetaalbaar. Maar oprecht en intens jouw allerbeste vriend zélf zijn, dat is een gave! Helemaal een avond alleen, zen en senang, gewoon relaxen zonder allerlei externe prikkels, dát is rijkdom. Alhoewel, ik kreeg vanavond een whatsapp van een man waarvan ik weet dat hij me leuk vind en we hebben elkaar al weken niet gezien. Hij appte dat het zijn eerste vrije avond in weken was en vanavond thuis alleen op de bank ging relaxen. Nou, die moet zich dus wél schamen én spijt hebben om zoiets te sturen. Hoe moeilijk is het om te bellen en te zeggen: “Ik ben vanavond vrij, zal ik de wijn meenemen en jij kookt?” Deze heeft trouwens veel goed te maken dus met wijn meenemen én zelf koken had hij meer kans gemaakt.

Hoe dan ook, ik hoop dat jij als lezer van mijn blog er een mooi 2022 van gaat maken. Vooral niét altijd positief zijn, zo vermoeiend die mensen. Niémand is altijd positief, just own it. Ik geef toe, zelf zeg ik ook vaak dat het goed gaat, is gewoon een kortere versie van het verhaal en des te sneller ben je terug bij je favoriete Netflix serie. Mijn vriendin D. trapt daar niet in, die gaat me altijd bellen als ik even stil ben. Wat in ons geval betekent dat we elkaar een uur niet hebben ge’appt of spraakmemo’s van zes minuten gestuurd. Halleluja voor de 2 x versneld afspelen functie. Laatst zaten we te brainstormen over het beginnen van een podcast. Nou ja, zij wil dit liever dan ik, want kijk in Spotify etc. álle onderwerpen zijn wel een keer gedaan. Hoe origineel kan je dan zijn? Geldt natuurlijk net zo voor deze blog. Ik zat gisteren op de fiets, dochter F. had de auto nodig. Op de fiets krijg ik altijd de beste ideeën, ik fiets twee keer per jaar dus dat verklaart veel. Anyway, ik appte D. een spraakmemo dat het een geweldige podcast slash telenovella soap zou worden als wij onze spraakmemo’s zouden gaan bundelen, want daar wordt álles in besproken zonder censuur. Maar grote kans dat wij de enige twee zijn die erom moeten lachen dus we wachten nog even met de pilot.

Happy 2022, geen schaamte, geen spijt, ga vooral heel veel dingen gewoon dóen waar je diep van binnen altijd al droomde. Hou het legaal of zorg dat je een goede advocaat als beste vriend hebt. Ga ervoor en je zal zien dat je gelukkiger dat ooit wordt! Weg ballast, weg keurslijf, leef jouw ware leven, jij kan dat. Beter nu dan voordat het te laat is en je spijt krijgt. Veel leukere woorden met een s te verzinnen 🙂

Liefs Lida X

PS Heb jij een onderwerp waar je graag meer over wil weten? Laat het me gerust weten! Best kans dat ik al heb uitgevonden hoe het niét moet en jij daar je voordeel mee kan doen 🙂

Mocht je meer willen weten of iets privé delen kan je me altijd bereiken op lida@lidaslittlelifehacks.nl

Dit bericht heeft 7 reacties.

 1. Marianne

  Weer super inspirerend blog! Je hebt gelijk wees jezelf en geen schaamte. Dan ben je toch de mooiste versie die je kunt zijn van jezelf. En die podcast? Doen! Jullie zijn 2 geweldige slimme en leuke vrouwen met een goed gevoel voor humor die genoeg te vertellen hebben. Gaan heel veel mensen veel plezier van hebben. Geef je een seintje als de eerste uit komt? x

  1. Lida

   Ah dankjewel Marianne, zo attent! Gaan we doen en jij bent de eerste die het hoort x

 2. François Lindenberg

  Misschien wel iets te vlug gelezen, maar weer prikkelend, gezien ook je persoonlijke frustratie hierin meenemende hoezeer mensen tegen vallen en in hun eigen ik gekeerd zijn. Ga je helaas niet oplossen door een positieve invloed op hen te zijn. Zit veelal in de genen. Nogmaals bedankt voor je blog. Zie uit naar de volgende keer.

  1. Lida

   Haha mijn lieve LinkedIn vriend! Jij hebt altijd een luisterend oor en empathie, dat is een gave.

 3. Frank

  Could not agree more….. Happy, and shameless true to yourself 2022 and you rock Lida. VOORWAARTS! 🥂💃🏽🤞🏻🍀🎬

  1. Lida

   Auguri amico Frank, we gaan elkaar weer snel zien X

 4. Frederique

  Wat is deze blog leuuuk!! Mooie blik op het nieuwe jaar🥰

Geef een reactie