Breek moeiteloos élke bad habit, de geheime sleutel… deel 1

Amazon.com: Seriously? I need more wine funny wine glass, 12.75 ounce, humorous, cool present idea for women, mom, daughter, wife, her, sister, coworker, or best friend : Home & Kitchen

Allereerst de definitie van een bad habit. Het is iets wat je geregeld doet, maar waar je feitelijk niet van geniet. Dat avondje doorzakken met vrienden in de kroeg is misschien niet perse gezond, maar als je ervan hebt genoten helemaal top. Het gaat hier om structureel iets doen wat in strijd is met jouw zelfrespect en gevoel.

Een slechte gewoonte aanpakken kan veel voordeel opleveren in alle aspecten van je leven want de upgrade van de bad habit is verslaving. Ook prima aan te pakken, maar dan zit je vaak net iets te lang in de cirkel en gewoonte. We denken vaak aan iemand die onder de brug woont in een doos, maar dat is onzin. Jij weet zelf best welke gewoonte teveel ongemak geeft. Je hoeft niet rockbottom te zijn om verbeteringen aan te brengen in je leven. Hoe dan ook, ik heb goed nieuws voor je, élke slechte gewoonte is met gemak te doorbreken zónder wilskracht. De geheime sleutel is namelijk: ‘Het doorzien van de paradox’. “Vaag zeg, kan je dat nog een beetje kan toelichten?”, hoor ik je denken. Heel graag, anders is het wel een hele korte blog en dat is slecht voor de SEO.

Iedereen heeft vast weleens een goocheltruc gezien waarvan je dacht: “Wow, hoe doen ze dat?” Fantastisch om naar te kijken! Mensen laten verdwijnen en doormidden zagen, do not try this at home. Had ik dat maar eerder geweten, maar gelukkig ben ik inmiddels alweer een paar jaar op vrije voeten want strepen in de breedte doen niets voor een vrouw. Anyway, stel dat je bijvoorbeeld back stage mag bij Hans Klok en je ziet hoe hij de truc uitvoert, zou je dan nog zo ademloos genieten de volgende keer? Nee, veel minder, je hebt gezien hoe het in elkaar steekt dus de magie is eraf. Precies dát is de sleutel tot het breken van elke slechte gewoonte of zelfs verslaving. Het maakt niet uit of het roken, drinken, gokken, excessief kantklossen is, of whatever, het gaat om de gedachten die jij erover hebt. Jij hebt bedacht dat de activiteit je iets positiefs brengt. Daarom werken logica en wilskracht niet. Dat mensen pakjes sigaretten kopen met de meest afschuwelijke foto’s erop is het bewijs.

Er is een craving en wij zijn in onze moderne wereld niet meer gewend aan ongemak dus het moet nu opgelost worden. Stel je wil een sigaret of een glas wijn, maar die zijn niet aanwezig. Er komt iemand langs en die zegt: “Joh, ik heb nog wel een spuit heroïne bij me, wil je die hebben?” Nou nee, dat wil je niet ( hoop ik voor je), die sla je moeiteloos af. Dat komt omdat jouw overtuigingen over de drug heroïne heel reëel zijn. Je ziet duidelijk dat die actie jou niets gaat brengen. De heroïnegebruiker ziet dat niet. Die gaat trillen en shaken en dénkt dat het volgende shot verlichting brengt. Ja, dat doet het ook, maar die ellendige toestand was er nooit geweest als hij/zij nooit aan het middel was begonnen.

Let eens op hoeveel mensen je spreekt in december die roken en/of drinken, daar héél erg van genieten en vervolgens zeggen: “Maar 1 januari ga ik stoppen.” Waarom zou je dan stoppen, je geniet er toch zo van? Roken heb ik persoonlijk niéts mee, maar voor wijn en een goede cava heb ik een best een zwak, dus ik ben zeker niet van de blauwe knoop. Maar je bewust zijn van wat je doet en waaróm je iets doet is altijd een meerwaarde. Alcohol bijvoorbeeld blijft ook bij matig gebruik rond de 14 dagen in je systeem. Drink je elke dag twee glazen wijn dan heb je heel vaak aan het eind van de dag dat zeurende craving gevoel. Heeft niets met je karakter te maken en ook niet perse met je stressvolle job of jengelende kinderen. Is puur fysiek, de laatste restjes alcohol die uit je systeem gaan. Vandaar dat als je dan tóch maar dat glas inschenkt je denkt dat je ontspant terwijl je feitelijk weer terug stapt in de vicieuze cirkel. Het zit namelijk zo, hoe leuk jij die dopamine-kick ook vindt, van bijvoorbeeld roken, drinken of andere drugs, jouw hersenen willen balans. De ideale staat heet homeostase. Dus als er inééns een stofje naar binnen komt waardoor er een kunstmatige dopamine boost wordt afgegeven denkt jouw brein: “Paniek, het gaat hier mis, we zijn uit balans!” Om het vuurtje te blussen wordt er een grote dosis noradrenaline aangemaakt zodat er weer balans (homeostase) is. Noradrenaline is op zich een nuttig hormoon, een soort xanaxje, dat je kalmeert bij stress, maar deze ‘paniek-verdediging-actie’ van je brein is dus niet waar het ooit voor bedoeld is.

Eigenlijk is het lichaam veel te slim om zich te laten foppen door drugs. Ja het lukt wel, maar je hebt steeds meer nodig om hetzelfde effect te krijgen. Goed nieuws, dit is te doorbreken, kleine spoileralert, het gaat een paar dagen of soms een paar weken duren. Net als met verbouwen, het wordt altijd eerst een rommel en daarna ben je pas blij. Jouw lichaam en brein is namelijk heel slim en voortdurend bezig met overleven. Als jij elke dag tegen 5 uur wijn naar binnen kiept is je lichaam geprogrammeerd om élke dag rond die tijd een dosis noradrenaline aan te maken. Dus ja, ook als jij op maandag en dinsdag helemaal niets drinkt na dat héle gezellige weekend en braaf bij de yoga zit, krijg je, boém je dosis noradrenaline downer binnen. Pas na een paar dagen of een week, denken de hersenen: “Mmm, oké, volgens mij zijn we safe, we geven dat mensje nog een kans” en páts daar komt de volgende lading vino. Het proces herhaalt zich weer want, you only live once en er is altijd wel een reden toch?

De vólgende keer dat je een paar dagen niet drinkt, heeft je brein iets minder vertrouwen en is op zijn hoede voor de volgende dosis gif en gaat een paar dagen langer door met de noradrenaline aanmaken. Dus het kan zeker twee weken duren totdat die onrust minder wordt. Best een depressief verhaal en je zou voor minder een borrel pakken. Is ook zeker leuk en ga ik vanmiddag ook doen, heb een leuke date (in een volgend blog daarover meer) Maar blijf bewust dat het áltijd het middel is dat de onrust überhaupt veroorzaakte en zéker niet het tovermiddel dat het oplost. Als je dat echt gaat inzien voelt het steeds onzinniger om te doen en uiteindelijk wil je niet eens meer. Free at last.

De sleutel is dus: ontrafel de magie die jij zélf hebt toegekend aan jouw product(en). Vergeet 1 januari, dat geeft alleen maar een extra vrijbrief om in december los te gaan. Is er een gewoonte die jij graag wil stoppen of minderen, schrijf dan álles op waarvan jij denkt dat positief is. Ja, schrijven, heel jammer, maar in je hoofd bedenken is minder krachtig. Ga dan 1 voor 1 je eigen argumenten na en bedenk of dit écht waar is of een geconditioneerde gedachte. Wees niet zuinig met je argumenten, gooi álles op papier! *Product* ontspant me, maakt me meer sociaal, vind ik gewoon lekker, wordt er knapper van etc. Over dat laatste: check de foto’s. Blijf vooral doen wat je doet, maar wees bewust hoé het werkt in je lichaam. Cliché, maar zó waar; je lichaam is je tempel, dus behandel die met respect. Alle stofjes die je maar zou kunnen bedenken zijn al aanwezig, jij hebt van nature meer drugs in je lijf dan een louche dealer op een festival bij zich heeft. We zijn alleen vaak zó ver van onszelf verwijderd in onze ‘druk, druk druk’, maatschappij dat we niet meer weten wat écht voelen is. Elke dag een paar minuten mediteren doet wonderen voor je body en mind. Weet je niet hoe het moet, download een app of mail me even. Het is de ideale activiteit, je kan namelijk letterlijk niéts verkeerd doen.

Geen druk leggen op jezelf, speelsheid en een beetje lucht, maar kijk gewoon eens waar je verbeterpunten ziet in je leefstijl. Ignorance is bliss, ik weet het, maar denial is een rivier in Egypte 🙂

Mocht je hier meer over willen weten of een kort coachingtraject volgen, mail me dan gerust. Ik heb een paar korte programma’s gemaakt die we online, irl of via videobellen kunnen doen. Niets menselijks is mij vreemd en ik geloof in korte trajecten want alle wijsheid zit al in jou. Soms heb je gewoon even een frisse blik nodig, zo simpel kan het zijn.

Liefs Lida X

PS Heb jij een onderwerp waar je graag meer over wil weten? Laat het me gerust weten! Best kans dat ik al heb uitgevonden hoe het niét moet en jij daar je voordeel mee kan doen 🙂

Mocht je meer willen weten of iets privé delen kan je me altijd bereiken op lida@lidaslittlelifehacks.nl

Dit bericht heeft 6 reacties.

 1. Carli

  Hey special lady,
  Weer zo heerlijk geschreven en in Lida style verwoord.
  Vind het geweldig om te lezen en ook knap waar je alle wijsheid vandaan haalt om het traject /proces zo heerlijk te verwoorden 👌🍀
  Geniet van je 🍷🍷en date💫
  Met enthousiaste hartelijke groet 😘
  Carli

  1. Lida

   Dank voor je mooie woorden en heel dankbaar dat jij mij al zo lang volgt Carli!

 2. Michiel Drijver

  Hey LL,

  Top geschreven en zo waar! Vind de wijn de laatste tijd iets te lekker en sta op punt om de knop om te zetten. Jouw tekst gaat hierbij helpen. Bel je binnenkort! X

  1. Lida

   Lieve vriend! Al bijna 35 jaar kennen we elkaar, zo bij mee. Tot snel en heel blij dat je het een leuk stuk vond, wordt zeker vervolgd. X

Geef een reactie