Mini cursus SPF, onmisbaar voor een radiant look!

suntan | Tumblr #funny, #summer, sunbathing | Funny pictures, Summer memes, Laugh

Iedereen die zijn uiterlijk én gezondheid een beetje serieus neemt weet wat spf is (sun protection factor). Het is helaas ook een onderwerp waar veel misverstanden zijn en niet de meest eenvoudige materie. Hier een snelcursus spf zodat jij als je in huize avondrood zit nog steeds beeldig en kreukvrij bent én belangrijker nog, je risico op huidkanker drastisch vermindert. Spf crèmes, worden vaak zonnebrand genoemd, een naam die ik nooit heb begrepen. Het is namelijk de bedoeling dat je juist niét verbrandt en tegelijkertijd door toevoeging van verzorgende ingrediënten er ook knapper van wordt. Doe er vijf kilo afvallen bij en je hebt de ideale crème, maar dat merk moet nog worden uitgevonden. Alhoewel, als je een halve tube opeet ben je waarschijnlijk zó misselijk dat je drie dagen niets eet, maar of dat zo gezond is betwijfel ik.

Zonlicht is onmisbaar en geeft je vitamine d, maar onbeschermd in de zon kan veel schade aanrichten. Zonlicht bestaat uit een mengeling van diverse ultraviolet stralen, afgekort uv. De belangrijkste zijn uva en uvb, die bereiken namelijk de aarde. Uva gaat qua straling dieper in de huid, uvb blijft op de opperlaag van de huid. Beide kunnen huidkanker veroorzaken. Als je je niet beschermt tegen uva is dit een mega aanslag op het natuurlijke collageen in je huid. Onthoud de a van aging, dat wil je niet! Uvb is de straal die je bruin maakt, maar ook pigmentvlekken geeft en je kan verbranden. Onthoud de b van burning. Oké, nu even opletten: spf gaat alléén over uvb. Dus of jouw crème ook tegen uva (onthoud a van aging) beschermt moet je zelf even uitzoeken. Net als met etiketten in de supermarkt, lezen, lezen, lezen!

De commercie wil gewoon verkopen en een écht goede uva én uvb protectie maken is niet makkelijk en dus niet goedkoop. Goed, terug naar spf, wat betekent dan dat cijfer wat erachter staat? Spf, 15, 20, 30, 50? De factor is kort gezegd de vermenigvuldiging van de tijd waarin je zonder zonnebrand zou verbranden. Als je normaal gesproken na 10 minuten zou verbranden, dan zou je met factor 30 pas na 10 x 30 = 300 minuten verbranden. Probleem opgelost zou je denken, ware het niet dat wanneer je de spf (welke factor dan ook opbrengt) deze na 2 uur uur is uitgewerkt, hmm niet fijn! Maakt de factor dan helemaal niets uit? Ja absoluut wel, hoe hoger de factor, des te meer uvb (en hopelijk ook uva) deze tegenhoudt. Maar om ’s ochtends 1 keer te smeren en klaar is helaas te makkelijk gedacht. Ook een misvatting is om te denken: “Hallo dit is Nederland, hoeveel zon hebben we nou en trouwens ik ga naar kantoor.” Uva is altijd aanwezig, hoe bewolkt het ook is en uva maakt je collageen kapot en dat geeft rimpels. Overigens bevat een computer ( alle electronic devices) geen uv licht, maar het blauwe licht is ook niet goed voor je huid, als je gevoelig bent voor pigmentvlekken is het helemaal funest, spf is dus ook hier een aanrader. Licht, kunstmatig of natuurlijk doet áltijd iets met je huid, dus goed beschermen.

Ik heb de afgelopen twee jaar best een aantal operaties gehad en de eerste keer dat ik in dat ziekenhuis was lag ik me op de pre OK in te smeren met spf. Kwam er een lieve dame vertellen dat dat niet mocht, geen make-up en crème voor de ingreep. Nu moet je altijd respectvol zijn naar de professionals, vooral als je twee uur lang onder narcose bent en zij vrij spel hebben. Dus ik legde uit dat 120 minuten onder die felle lamp misschien heel handig is voor de chirurg, maar dat dat heel slecht voor je huid is en de bedoeling was nou nét dat je gezonder en graag ook knapper wordt van een ingreep. Inmiddels kijkt niemand er meer van op en gebruiken ze zélf ook spf op de afdeling.

Om het simpel en leesbaar te houden ga ik niet teveel op details in, want de materie is zo complex, het Midden-Oosten probleem is er niets bij. Je moet dus smeren, elke dag. Voor mannen is dit makkelijk, die zouden in de ochtend een verzorgende dagcrème met spf kunnen gebruiken en dit later op de dag nog een keer herhalen. De natuur heeft mannen met een dikkere huid gezegend dus die zijn wat minder rimpelgevoelig, plus dat ze nog een geheim anti-rimpel wapen hebben, namelijk, mannen scheren zich. Scheren (nat en niet elektrisch) is continu de dode huidcellen verwijderen en exfoliëren is collageen stimulatie. Maar dames, voordat je een bus scheerschuim gaat halen en je elke ochtend gezellig samen met je man een scheerritueel begint, onze huid is anders opgebouwd en reageert niet hetzelfde, dus niet doen. Tenzij je genoeg van je man hebt, dan wel doen want heel sexy is het natuurlijk niet.

Je insmeren als je op vakantie bent of op het strand ligt is makkelijk en fun fact onder een parasol word je het mooiste bruin, zand reflecteert meer dan water dus volle exposure aan de zon is nergens voor nodig. Producten voor je lichaam zijn niet geschikt voor je gezicht, andersom is het geen probleem. Waar let je op bij een goede spf voor je gezicht? Allereerst je huidtype, dat spreekt voor zich. Verder is het persoonlijk, vind je een spray fijn of een tube? Wat ik echt no go vind zijn potjes crème, hoe schoon je handen ook zijn ( en dat is nooit helemaal schoon, vooral niet met langere nagels) het is niet hygiënisch. Vermijd ze dus als het kan. Er zijn veel luxe merken die spf combineren met anti-aging ingrediënten en dat is natuurlijk win-win, maar ook een stuk duurder. Maar in goedkope producten proppen ze vaak hele chemische troep. Vergelijk het met biologische kip en plofkip. Zelf bezuinig ik nooit op mijn gezicht spf, ik roep altijd: “Ik bezuinig wel op iets anders”. Maar dat roep ik overal, van de Gall en Gall tot uit eten, dus de definitie van ‘iets anders’ blijft nog een mysterie haha! Tsja en soms duurt die maand dan ineens heel lang. Er zijn heel veel chemische ingrediënten die je écht wil vermijden, maar onthoud aub oxybenzone en octinoxate, nóóit kopen, echt toxic.

Je heb vast wel van minerale zonnebrand gehoord. Dit is een hele goede keuze omdat de samenstelling anders is opgebouwd, veel beter voor je huid en ook voor het milieu. Goede ingrediënten zijn titaniumdioxide en/of zinkdioxide. Zelf kies is voor titaniumdioxide want zink kan een beetje witte waas geven. Wel weer heel geschikt voor kleine kinderen op een warme stranddag of op wintersport, je ziet precies waar je gesmeerd hebt. Voor dames heeft de commercie veel producten zoals make up primers met spf en ook setting sprays. Heel handig want als je ’s ochtends je verzorging hebt gedaan en wellicht wat make up wil kan je niet halverwege de dag wéér je spf doen. In elk geval niet als je een baan of een leven hebt. Dus af en toe even spritzen met een setting spray met spf is heel fijn en slim. Ik heb zelf een heleboel uitgeprobeerd dus als je meer wil weten , mail me gerust. Mesoestetic heeft ook een fijne spray, kan los gebruikt of over je make up. De link is een kleine en zeer persoonlijke webshop en de eigenaresse is een vakvrouw!

Wat ook heel fijn is is een poeder met spf. Het is geen vervanging vind ik, maar een héle goede aanvulling. Let alleen met minerale poeders op want de kleur bouwt zich op met elke keer aanbrengen, dus neem niet te donker of liever nog transparant. Zelf ben ik grote fan van brush on block, hele fijne ingrediënten en makkelijk mee te nemen in je tas. De poeder zit al in de kwast en het is 1 x aanschaffen en daarna een navulling. Laatst was ik met een kennis in Spanje en ik deed af en toe de poederkwast over mijn gezicht en een Nederlandse moeder en dochter hoorde ik zeggen: : “Kijk haar nou, die zit zit op te maken op het strand.” Uh nee dus, dat is gewoon mijn spf.

Smeren dus, om de twee uur herhalen en afhankelijk van je voorkeur en budget een product kiezen met uva én uvb. Goede producten hebben ook een houdbaarheidsdatum op de tube staan. Let erop dat als deze eenmaal open is, maximaal een jaar houdbaar is. Een beetje zoals de gemiddelde relatie tegenwoordig, maar in een volgend blog meer daarover. Zelf bruin ik heel makkelijk en verbrand zelden maar ik ben niet zo van het uren bakken in de zon, houd mijn velletje graag gehydrateerd. Dus ik ga af en toe onder de zonnebank, ik ben ervan overtuigd dat 1 of 2 x per maand zonnebank minder schade geeft dan een dag strand. Dagje strand helemaal heerlijk hoor, maar lekker onder de parasol met een glas bubbels ( alcohol is natuurlijk nóg schadelijker dan zon, maar ignorance is bliss.) Maar… goedkope zonnebanken hebben meer uva dan b en weet je waarom? Omdat uva optisch even voor hele snelle bruining zorgt en uvb doet er langer over, maar dan heb je wél een mooie stabiele kleur. Vraag bij de zonnebank naar de verhouding uva en b. Sundays is een hele goede keten vind ik. Tot zover even de basics, vergeet niet ook altijd je handen in te smeren en bij een dagje strand ook een lippenbalsem met spf te gebruiken. Want niets mooier in het leven dan de liefde dus always be prepared to be kissable.

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Gijs

  Wil wel meer weten over dat , kissable , 🤣🤣🤣

  Leuk stukkie he al was het meer voor de vrouwelijke lezer maar blijft het altijd wel leuk vinden die blogs van je .

  Grtn Gijs

  1. Lida

   Ook mannen moeten smeren he Gijs 🙂 en dankjewel!

Geef een reactie