Waarom kunnen vrouwen zo moeilijk een compliment aannemen?

Funny Sexy Quotes Compliment. QuotesGram

Mijn vriendin D. is een práchtige vrouw, als zij ergens binnenkomt valt het even stil. Lang, slank en een symetrisch gezicht met soft en silky haar dat altijd goed zit. Je zou een hekel aan haar willen hebben, maar dat gaat niet want ze is ook nog supergrappig, lief en altijd oprecht geïnteresseerd. Maar.. geef je haar een compliment, dan komt er een héle lijst aan argumenten waarom het niét zo is, of het gesprek wordt omgedraaid naar iets negatiefs. Is ze onzeker? Nee hoor, dat absoluut niet, maar wij vrouwen, even generaliserend, zijn slecht in het ontvangen van complimenten. Geef een vrouw een compliment en je kan een soort paniekerige reactie verwachten vol ontkenning. Vriendin J. pilatesinstructrice, een lichaam waar een 20 jarige jaloers op zou zijn, is nog een graadje erger. We plannen vaak lunchdates maar inmiddels weet ik al dat ik thuis van te voren moet eten, want er is altijd een reden waarom zij niet eet. Als ik zeg hoe geweldig ze eruit ziet wordt er gezucht en ergens een denkbeeldige vetrol aangewezen, nee het is écht drama. Zelf ben ik ook niet veel beter hoor. Als ik van de kapper kom en ik heb heerlijk laten highlighten, wassen en föhnen en hier en daar wat waarderende blikken vang van mannen ( zo jammer dat fluiten tegenwoordig not done is, ik mis het!) ben ik daarna in de badkamer te vinden om te zuchten over ’toch een beetje rode gloed’. Waarom is het zo moeilijk een compliment te accepteren en waarom zijn ( de meeste) vrouwen zó overdreven kritisch op zichzelf?

Mannen zijn beter in complimenten ontvangen, maar die zijn ook ( weer generaliserend) minder bezig met hun uiterlijk. Zelfs in 2021 is het een een feit dat vrouwen in eerste instantie op hun uiterlijk worden beoordeeld en mannen op maatschappelijke status. Laat een mooie vrouw met een niet zo aantrekkelijke man langs een terrasje lopen en het eerste wat mensen denken is: “Hij heeft geld en zij is een golddigger”. Voor vrouwen ligt de lat gewoon hoger om er goed uit zien en dat is gelijk weer het begin van de never ending ratrace om alles maar bij te houden. Heb je net je nagels gedaan is het weer tijd voor je haar. Is je haar gedaan dan moet er worden gewaxt en oh bijna de pedicure vergeten. Vrouwen staan ook vaak met agenda paraat bij de kassa om gelijk ‘door te boeken’. Mannen zouden niet eens weten wat de term ‘doorboeken’ betekent. Eigenlijk een wonder dat wij vrouwen er nog een baan naast kunnen hebben en sommige ook een gezin. Daarom zou het goed zijn als wij vrouwen en masse besluiten om vanaf vandaag die complimenten gewoon aan te nemen. We zitten al krap in onze tijd dus vanaf nu gewoon “dankjewel”. Punt. Een uitzondering is als wij vrouwen een compliment krijgen over een voorwerp. Bijvoorbeeld je nieuwe tas of schoenen. Dan is ‘dankjewel’ zeggen veel makkelijker. Je bent niet dom, je zou geen rommel kopen. Alhoewel ook hier zijn een aantal dames weer heel vaardig in roepen: “Oh dit oude vod, nee joh heb ik al zo lang”. Of : “Het is maar Zara hoor”. Nou dat is juist stoer, als je in een Zara’tje er glamour uitziet. Persoonlijk vind ik designerkleding soms wat gehypet en ik ben ook iemand die alles in de droger gooit dus let’s not go there. Voor een bepaalde tas een half jaar op de wachtlijst staan vind ik ook écht onvoorstelbaar. Zoveel geld voor iets dat direct alweer last season is zodra je de winkel uitloopt, ik zie daar geen logica in. Ze lopen er dan ook mee over straat, zo krampachtig alsof het hun enige baby is die ze na 50x ivf hebben gekregen. Eigenlijk staat er heel groot op je voorhoofd: “Ik vind mezelf niet zo interessant dus heb ik een tas van 15.000 eu aan mijn arm”. Vervolgens heeft de hele sportschool dezelfde, maar dan voor een paar tientjes uit Turkije, waarschijnlijk precies die fabriek waar de designer ze laat maken.

Het grappige is dat veel mannen geen waarde hechten aan een compliment over hun uiterlijk. Mannen hebben de eigenschap dingen meer te waarderen als ze ervoor hebben gewerkt. Zaken waar de natuur hen mee heeft gezegend boeien minder. Natuurlijk vindt hij het leuk als je hem complimenteert met zijn kleur ogen, maar het maakt weinig impact. Maar hij zal met liefde en trots vertellen over zijn nieuwe auto of boot, want daar heeft hij moeite voor gedaan. Als hij daarentegen diep in de onze kijkt en zegt: “Wat heb jij een prachtige kleur ogen, zelden zo iets moois gezien”, hebben wij meer vlinders dan een compliment over de tas. Zoals met bijna alles, mannen en vrouwen zijn opposites en dat maakt het natuurlijk ook weer juist zo leuk.

Waar vrouwen ook heel goed in zijn en wat de meeste mannen niet doen is een belediging verpakken in een compliment. Ik noem dat een ‘katpliment’. Wij vrouwen kunnen elkaar heel subtiel beledigen en als er een man toevallig bijstaat denk hij: “Ah zo leuk, ze hebben het bijgelegd”. Nou hell no. Voorbeeld katpliment: “Wat zie je er goéd uit! Lekker vol in je gezicht, staat je enig”. “Wat staat dat tijgerjurkje je leuk! Zo ongepast voor de dresscode, maar jij komt er gewoon mee weg, leuk model ook zo strak bij de buik!” Mannen hebben hier allemaal geen last van. What you see is what you get en de grootste ruzie wordt uitgepraat met twee woorden, een schouderklop en ‘biertje pik?”.

Mijn bescheiden advies aan vrouwen; wees blij met jezelf, gewoon nu en vandaag. Niet áls die 5 kilo eraf zijn, áls je je haar hebt gedaan, als, als als. ‘Het’ is namelijk nooit af en iedereen heeft flaws. Dat maakt je juist zo leuk! Perfecte mensen bestaan niet en áls ze zouden bestaan zou het toch heel saai zijn. Een vrouw die zichzelf omarmt met alles wat bij haar hoort, betere en de mindere punten, is zoveel sexier dan een pruilend topmodel. Als jij niet van jezelf houdt hoe kan een ander dat dan doen? Als je over vijf jaar een foto van jezelf nu ziet denk je: “Oh ik was toch wel leuk.” Dus waarom je kostbare tijd verdoen, jezelf gewoon nú leuk vinden. Hang briefjes op in je badkamer met : WOW you look amazing, maak jezelf complimenten in de spiegel! Voelt dat raar? Ja heel raar, maar het werkt absoluut, probeer het!. We hebben allemaal weleens een mindere dag, maar het cliché is waar, wat je uitstraalt, dát maakt je mooi. Maak er het beste van, eet goed, sport als je daar zin in hebt en verzorg jezelf omdat dat nou eenmaal heerlijk voelt en geniet. Je bent niet perfect en dat hoeft ook niet en je bent sowieso heel leuk want je leest mijn blog en daar moet je een apart soort humor voor hebben. Have a great day en tot snel!

Ps Heb jij het idee dat je méér uit je leven kan halen, maar geen zin in maandenlange therapie, dan heb ik een leuk programma waarmee we een maand lang intensief samenwerken. App, mail, bellen, afspreken, keuze is aan jou. Geen eindeloos gewroet in je jeugd, maar gewoon: waar sta je nu, wat wil je en wat houdt je tegen? Ik heb deze coaching skills jarenlang op mijn dochters uitgetest en ze zijn allebei erg goed terecht gekomen, vooral die ene haha! Grapje natuurlijk. Ik heb de 2 jarige academie voor coaching en counselling gedaan, maar eerlijk gezegd vond ik al die standaard modellen en theorieën zo niét interessant dat ik een eigen model heb gemaakt. Nieuwsgierig of meer info, gewoon even mailen en we plannen een gratis intake in.

Liefs Lida X

PS Heb jij een onderwerp waar je graag meer over wil weten? Laat het me gerust weten! Best kans dat ik al heb uitgevonden hoe het niét moet en jij daar je voordeel mee kan doen 🙂

Mocht je meer willen weten of iets privé delen kan je me altijd bereiken op lida@lidaslittlelifehacks.nl

Dit bericht heeft 8 reacties.

 1. Gijs

  Hiehaa wat een rare wezens zijn jullie vrouwen toch he maarja wat moeten wij mannen zonder , een man zonder vrouw is als een auto zonder motor het rolt maar dat is ook alles .

  Hey fijn en tof weekend , bloedmooie en verschrikkelijk leuk mens

  Tot snel x

  1. Lida

   Hahaha! Wat een héérlijke reactie en dankjewel! ,)

 2. Kitty Levi

  Wat een leuke blog, Lida. Ik ben een klassiek voorbeeld hiervan. Echter ik heb ook wel eens gehoord van een man, dat hij het opvallend vond, dat specifiek Nederlandse vrouwen zo slecht een compliment konden “incasseren”. Zou misschien iets te maken kunnen hebben met onze typisch Nederlandse slogan “doe normaal dan doe je al gek genoeg” en dus niet opvallen.
  l.g.

  1. Lida

   Ha Kitty! Nou als er iemand is waar veel aan te complimenteren is bent u het, u bent altijd een voorbeeld voor mij! Smart sassy business woman en dus nog bescheiden ook 🙂

 3. Ellenita Mullens

  Heerlijk om te lezen dat ik dus niet de enige ben ☺️
  Er wordt zelfs een hele blog aan geweid !!
  Geeft weer een extra dimensie aan deze dag .. dank je Lida .. you’re amazing 🤩

  1. Lida

   Haha nee hoor Elleniet, we zijn allemaal rijp voor therapie 🙂

 4. Brinel

  Very interesting point, I totally agree that when we loom at the mirror we should appreciate ourselves and say to ourselves that we are pretty.

  Wheat you see is what u get. 🤎

  1. Lida

   Such wise words and btw , you are só very handsome! Inside and out X

Geef een reactie