Sapkuren en waarom zou je het doen?

Detox Funny Quotes. QuotesGram

In de jaren 90 was ik veel in de USA vanwege mijn werk bij KLM. Sommige staten zoals Texas en Florida zag je extreem dikke mensen, zoals je in Nederland echt niet had. Maar aan de hippe westkust, Los Angeles, San Fransisco hing kledingmaat nul in de winkel, maatje 36 is daar echt huge! Bijna iedereen liep op straat met een waterfles en steeds hoorde ik: “I’m on a klinze”. Niet dat ze er nou zo happy uitzagen maar het intrigeerde me wel. Na een beetje onderzoek kwam ik erachter dat het ging om sapvasten, juice cleansing. Belangrijk is vooral dat je het iédereen vertelt en uitspreekt als : “Klinzzzzzz” 🙂 In Nederland ook een hype en zelf ben ik inmiddels best een klinzzz fan, maar voordat je eraan begint een paar basics. Allereerst, een juice is iets anders dan een smoothie. Bij een smoothie worden ingrediënten met elkaar gemixt tot een romige massa, ze zijn vaak heerlijk. Maar let op, als reinigen en wat afvallen je doel is zijn smoothies niet je beste vriend. Een groene smoothie per dag is heel goed om je dagelijkse groente inname te boosten, maar gebruik geen of weinig fruit, Fruit heeft relatief veel suiker en dit triggert insuline. Dat is funest voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Een banaan, twee sinaasappels en wat aardbeien drink je zó weg. Goed bezig toch? Nee helemaal niet! Qua suiker heb je net een fles cola binnengekregen. Probeer te wennen aan groene smoothies met veel rauwe groenten en gebruik wat groene appel als je iets zoets wil.

Juices zijn een ander verhaal en je hebt of een juicer nodig of je kunt het eerst blenden en dan door een vergiet gooien. De pulp die overblijft is best zonde om weg te gooien en daar zijn heel veel creabea recepten voor maar daar heb ik me nooit aan gewaagd. Is het dan niet ónzin om juice te maken en feitelijk de hele voeding weg te gooien? Groente en fruit eten is altijd gezond, maar af en toe is het heel nuttig je darmen even rust te geven en te reinigen. Dit kan je lezen in mijn blog over intermittent fasting. Door de juice te drinken krijg je alle waardevolle stoffen binnen zonder de ballast van de vertering. Klinkt decadent en luxe, maar een paar dagen sapvasten kan wonderen doen voor je gezondheid. Zelfs één dag is al waardevol. Goedkoop is het niet want het beste is ook biologische groente en fruit te nemen, maar je geeft verder geen geld uit aan voeding en gezondheid is onbetaalbaar. In de supermarkt staan genoeg sapjes, maar de meeste zijn lang houdbaar en dus gepasteuriseerd, hier zijn al vitamines verloren gegaan. Albert Heijn adverteert met ‘elke dag versgeperst groentesap’, bijvoorbeeld hun ‘avocado- komkommer-spinazie-appel’ sap. Lees je de ingrediënten is appel het eerste dus zit dat er het meest in. Zo’n flesje is prima als alternatief voor een broodje als je haast hebt maar niet voor je klinzzz. Ga je serieus sapvasten, maak het dan of zelf of bestel bij een specialist. Nadeel aan zelf juicen vind ik dat je alsnog veel geld kwijt bent en steeds die juicer schoonmaken word je ook niet blij van. Grote bedrijven hebben professionele apparatuur wat ten goede komt aan behoud van vitamines. Een sapkuur bestellen is echt een luxe traktatie aan mezelf. Vijf dagen vind ik te lang, tenzij het om gegiste druivensap gaat haha, maar drie is perfect. Ook hier is de commercie weer groot en zie maar eens waar voor je geld te krijgen.

Sap bestellen, waar let je op? Zelf kijk ik naar biologisch ja of nee is, bpa (kankerverwekkende stof) vrij plastic en de inhoudsmaat. Veel online juices zijn 250 ml en dat is echt heel weinig, dat valt voor mij sowieso af. Na veel uitproberen Juice Brothers gevonden en ik ben daar heel tevreden. Het assortiment is goed, de flesjes zijn 420 ml ( yeah) en de klantenservice is top, ook via app. Je kan er kiezen uit losse sapjes of een kuur. Er zijn drie gradaties afhankelijk van hoe gevorderd je bent qua groente gehalte. De deep is vrij mild en bevat ook fruit. Ga je wat deeper heb je al minder fruit en deepest is best pittig. Zelf ben ik nogal alles of niet dus ik ga altijd voor deepest, prima te doen. Voor het beste resultaat kan je een paar dagen van te voren beginnen met afbouwen, maar ik begin vaak gewoon. Anders komt het helemaal nooit uit. Opbouwen is wel heel belangrijk, maar daarover later meer. Mijn driedaagse kuur wordt vanmiddag bezorgd en in plaats van morgen te beginnen sla ik het avondeten over en neem een juice. Ben ik donderdag ook eerder klaar haha! Volgens schema zou ik morgen beginnen, maar skip the dinner en wake up thinner. Waarop mijn dochter Frederique heel droog zei: “Eat cheese platter wake up fatter” Moest ik heel erg om lachen want ik ben inderdaad dól op kaas. Anyway, lang verhaal maar ik neem jullie in de volgende blog graag mee in de drie daagse kuur want voor mij ook weer een stok achter de deur! Vanavond de start, helaas werkt Juice Brothers met Leen Menken, een hele betrouwbare bezorgservice, dus de kans dat het te laat aankomt is weer nihil 🙂 Ik neem nog snel een cappuccino en meld mij met de ( hopelijk) resultaten.

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. Lianne

  Hoeveel calorieën is dat per dag zo’n kuur?

  1. Lida

   Hi Lianne, meestal rond de 600. Doe geen sapkuur om even snel af te vallen. Je zal zeker gewicht verliezen, maar dat is vaak ook darm inhoud. Maar daarna kan het wel extra hard gaan omdat je je metabolisme hebt geboost. Succes en dank voor je reactie!

 2. Kitty

  Veel succes ermee. Denk niet dat het hier te krijgen is.

  1. Lida

   Maar Kitty, als u in Nederland bent doen wij dat andere sapje haha!

Geef een reactie