De wonderpil voor eeuwige jeugd! spoiler alert: was het maar zo makkelijk ;)

5 Celebrity Beauty Quotes We Can All Relate To | Beauty quotes inspirational, Beauty quotes, Quotes

Ik zou liegen als ik zeg dat ik nog nooit gelogen heb, liever spreek ik de waarheid. Niet omdat ik zó ontzettend integer ben, maar eerder te lui om leugens te onthouden. 🙂 Want dat is echt key als je de waarheid een creatieve draai geeft, het moet énigszins geloofwaardig zijn. Je moet onthouden wát je tegen wié vertelt en consequent volhouden. Sommige celebrity’s zijn hier ontzettend goed in! Jennifer Lopez, toch wel een van de mooiste vrouwen ter aarde, zweert dat ze nog nooit botox of fillers heeft gebruikt. Nee, écht, haar looks zijn te danken aan gewoon smeren met olijfolie! Onlangs heeft ze een uitgebreide skincare lijn uitgebracht, niet voor haarzelf lijkt mij want zij gebruikt ´alleen olijfolie’. Als er een rode loper event is met BN’ers steeds weer hetzelfde: “Oh ik heb niéts tegen botox, áls de tijd daar is zou ik het bést overwegen” Girl, doe niet zo hypocriet iedereen weet en ziet dat jij elke paar maanden wat spuitjes krijgt. Persoonlijk vind ik het tijd dat het taboe wat hierop rust overboord wordt gegooid. Botox, fillers, skinboosters, het kan allemaal een aanvulling zijn op een gezonde leefstijl. Trouwens, als het echt goed wordt gedaan zie je het amper, je bent gewoon lekker fris.

Ben je daar nog niet aan toe en wil je toch een glad huidje is het een overweging collageen te slikken. Dit stofje is ook essentieel voor ons kraakbeen, pezen, spieren en botten. Zie het als een soort lijm dat het hele boeltje bij elkaar houdt. Na je 25e neemt je eigen productie drastisch af. Ja dat las je goed, na je 25e. Don’t shoot the messenger. Totdat je ongeveer 25 bent loopt die fabriek gesmeerd. Je lichaam barst van het collageen en daar hoef je bijna niets voor te doen. Maar wanneer je ouder begint te worden zal die collageen productie steeds verder afnemen. Je krijgt rimpels, je springt niet meer zomaar uit bed en spierherstel duurt langer. Fun fact: de naam collageen komt van het Griekse kolla, wat lijm betekent en -gen betekent produceren.

Toeval bestaat niet want ik was bij Medica Estica, een cosmetische kliniek in Rotterdam waar ik om het half jaar wat botox laat doen. Dit keer ging ik trouwens ook voor Ultherapy onder mijn ogen dat is een warme laser die ze tegen je huid houden zodat het collageen zich hopelijk wat gaat verstrakken. Je moet het wel om het jaar herhalen maar binnen 15 minuten klaar en geen downtime. Als je wilt liegen dat je iets aan jezelf verbetert moet je trouwens nooit de term ‘downtime’ gebruiken, dat verraadt dat je een insider bent haha! Ik ben fan van deze kliniek omdat ze niet alleen erg goéd zijn, maar ook heel eerlijk en ze met de beste kwaliteit producten werken. En nee, ik krijg er niet voor betaald om dit te zeggen, was het maar zo´n feest 🙂 Wel vroegen ze mij hun collageen te testen en daar een eerlijke mening over te geven.

Sinds de commercie deze hype heeft ontdekt verschijnt het ene na het andere merk op de markt. Net als met alle supplementen is het niet baat het niet schaadt het niet, want de herkomst van collageen supplementen is vrijwel altijd dierlijk. Hoe zit het dan met voeding? Kan je niet genoeg collageen eten? Een gezond en gevarieerd dieet blijft de bouwsteen maar genoeg collageen ga je niet binnen krijgen. Je kan je lichaam stimuleren om meer collageen aan te maken door te zorgen dat je lichaam voldoende heeft aan vitamine C, proline (een aminozuur dat je bijvoorbeeld veel in ei vindt), glycine (ook een aminozuur, deze vind je veel in onder andere vis en vlees) en koper. Daarom is bone broth ook zo’n hype, een bouillon die urenlang moet trekken van botten en veel collageen bevat. Maar zelfs die hoeveelheid is weinig en wordt eerst door je darmen afgebroken.

Gaan we dus aan de supplementen? Een pittig rondje research en bellen met diverse fabrikanten bracht iets meer duidelijkheid. Dat elke fabrikant zijn of haar product het beste vond was te verwachten 🙂 Er zijn drie typen collageen te koop. Je gaat de term ‘gehydrolyseerd collageen’ tegenkomen op sites. Dan is de collageen voorbewerkt zodat je lichaam het beter kan opnemen. Althans dat is de claim. Je kan kiezen voor een supplement op dierlijke basis, rund, kip, varken of vis of vegan. De dierlijke varianten geven je direct collageen om op te nemen. De vegan kan dat niet maar bevat voedingsstoffen (amino zuren B-vitamines, vitamine C en bijvoorbeeld zink) om je eigen collageen te boosten. Qua werkzaamheid ontlopen vis- en rundercollageen elkaar niet veel. Volgens sommige onderzoeken kent viscollageen een betere opneembaarheid. Het belangrijkste waar je echter op moet letten bij de aanschaf van collageen is dat je een gehydrolyseerde variant koopt. Dit is wat de opneembaarheid en biologische beschikbaarheid van collageen bepaalt. En let op wanneer je bijvoorbeeld een vis- en schaaldierenallergie hebt je kiest voor de rundervariant. Goedkoop is duurkoop, ga voor een biologische variant collageen.

Inmiddels heb ik 25 dagen een zakje collageen gedronken van Niche 4 Health. Het mengt makkelijk met water en is smaakloos. Aangezien ’s nachts onze cellen worden gerepareerd ( beautysleep!) nam ik het voor het slapen gaan in. Collageen suppletie zie je niet overnight. Wel merk ik écht al verschil qua bewegen. Ik kon zeker de dag na zware training wat stijf en stram aanvoelen maar dat lijkt dus al verbeterd. Veel merken voegen nog een vitamine toe aan hun collageen. Die ik nu gebruik heeft bijvoorbeeld vitamine C en D. De D is al de dagelijks aanbevolen hoeveelheid, dus mijn extra D neem ik nu niet. Lees dus goed welke toevoegingen en inzitten want oa. vitamine A, D, en B6 kan schadelijk zijn bij teveel inname. Sommige merken hebben ook hyaluronzuur en dat is dan een extra mooie combinatie.

Conclusie: Dat we met het verouderen bepaalde stoffen tekort komen en moeten aanvullen, daarvan ben ik van overtuigd. Hoe gezond je ook eet dit krijg je nooit binnen. Kies je voor een supplementen let dan op dat je dingen niet dubbel binnen krijgt. Sommige producten overlappen elkaar. Een goede site is ook altijd bereid om je extra info te sturen over herkomst van hun product en eventuele lab rapporten. Als aanvulling op gezond leven en goede huidverzorging vind ik het een goed idee. Het zonnetje komt er weer aan en nummer een in je huid jong houden is SPF dus vergeet dat niet in je dagelijkse routine anders doe je alles voor niets. Wat SPF is en waarom je het óók binnen moet gebruiken is een blog dat in de maak is op verzoek van een lezeres. En overweeg je iets extra te doen aan je huid, een peeling een skinbooster, ga eens vrijblijvend naar een kliniek en laat je informeren. Mijn favoriet qua eerlijkheid ken je al 🙂

Dit bericht heeft 8 reacties

 1. Gijs

  Was weer interessant stukkie he , kan ik weer opzoek naar een pilletje he 🤣🤣

  Maar wederom goed verhaal .

 2. Ilse

  Leuk geschreven! Ik gebruik zelf al een aantal maanden collageen maar las zelfs dingen die ik nog niet wist.

  1. Lida

   Oh lieve Ilse! You make my day! En dat uit jouw mond. Jij weet zoveel! Dank schat X

 3. Frederique

  Echt zo interessant weer dit! Super leuk.

  1. Lida

   Gelukkig heb je het nog lang niet nodig 🙂 en dankjewel!

Geef een reactie