Anxiety en hoe kom je er vanaf?

De Nederlandse vertaling zou zijn bezorgdheid, ongerustheid, maar als je zegt anxiety weten de meeste mensen precies wat je bedoelt. Het is dat vervelende zeurende stemmetje, dat angstige gevoel in je buik.. Het is iets wat we graag zo snel mogelijk verdoven met een glas (lees fles) wijn, chocolade, paracetamol, gamen, online shoppen, voor ieder wat wils. Maar wat is het nou precies en moet je het wel verdoven? Het eerste antwoord is complex en het tweede is nee. Jouw anxiety probeert je iets te vertellen en wij zijn anno 2021 niet meer gewend naar ons lichaam te luisteren. We komen thuis en doen de lampen aan met google home, zijn verder dan ooit met technologie. Maar naar je innerlijk luisteren is een skill die weinig van ons meer bezitten. Geen paniek, geen anxiety, haha, dit kan je trainen en geloof me, jouw leven wordt een stuk relaxter!

Beschouw jezelf even als een een schip. Jij bent de kapitein en bepaalt de koers. Dat kun je niet alleen, daarom heb je een crew. Die bestaat uit diverse emoties. Er zijn acht basis emoties; liefde, angst , vreugde, woede, verdriet, verbazing. schaamte en walging. Ze zijn allemaal éven waardevol en onmisbaar. Probleem is echter dat ze vrijwel bij iedereen uit balans zijn. We schamen ons vaak om onnozele redenen, ben ik wel grappig en leuk genoeg geweest op die verjaardag? Maar zonder schaamte ging je elke dag naakt de deur uit en dat is ook niet handig. Angst idem dito. Angst/anxiety is een onmisbaar crew lid dat ervoor zorgt dat jij oplet voordat je oversteekt, dat je controleert of het gas uit is voor je weggaat. Daarom heet het ook een anxiety disorder als je de drang voelt om dat tien keer te controleren. Want met angst/bezorgdheid an sich is niet mis! Sterker nog er zijn twee groepen mensen die nooit anxiety voelen; dode mensen en psychopaten. Ik schat zo in dat je bij geen van twee wilt horen 🙂

Het is geen prettig gevoel en omdat we in onze warme huizen en gevulde buikjes niet meer gewend zijn aan discomfort willen we hier vanaf. Dat is helemaal oké. Maar neem een moment de tijd om de horen wat jouw crew lid anxiety wil vertellen. Voor de een lukt dat met mediteren, de ander misschien een lange wandeling in de natuur. Misschien vind jij het juist fijn om dit met een goede vriend te bespreken. Maar wát je ook kiest, stop het niet weg en luister. Meestal is het iets wat je niet wilt horen dus verdoof je het onbewust, maar je schip raakt uit balans en van koers als je het negeert.

Begin alvast om je anxiety niet te zien als een vijand of een rotgevoel dat zo snel mogelijk moet worden gedempt maar als een waardevol onderdeel van jouw mooie zelf. En luister eens met aandacht, je zou nog verbaasd kunnen zijn hoeveel je van je zelf kan leren. Probeer echt te voelen wat het pijnpunt is en maak dan een actieplan. De béste coach ben je zélf en jij weet zóveel meer dan je denkt 🙂

Mocht je hier hulp bij willen heb ik een vijf weken vijf stappen coaching traject waarin we effectief en snel samen een plan maken. Geen urenlang terug naar je jeugd en alle trauma’s maar gewoon een doeltreffend actie plan waarin jij snel weer op eigen koers kan varen. Kleinschalig, individueel en ook online mogelijk.

Mijn volgende blog gaat over serotonine, is gelukshormoon en hoe kan je het boosten (spoiler alert het antwoord is niet xtc). En op verzoek van een trouwe lezer gaslighten en nee het heeft niets met bbq’en te maken 😉

Have a great day en dankjewel dat je mijn blog leest! Als je je abonneert op de nieuwsbrief ben je áltijd als eerste op de hoogte 🙂

Liefs Lida X

PS Heb jij een onderwerp waar je graag meer over wil weten? Laat het me gerust weten! Best kans dat ik al heb uitgevonden hoe het niét moet en jij daar je voordeel mee kan doen 🙂

Mocht je meer willen weten of iets privé delen kan je me altijd bereiken op lida@lidaslittlelifehacks.nl

Dit bericht heeft 10 reacties.

 1. Frederique

  ‘Je weet altijd meer dan je denkt’ vind ik altijd top advies van je! Wat een interessant stukje ook weer, super leuk om te lezen en er meer over te leren!

 2. Jaap

  Mooi stukje!
  Ik kijk uit naar je blog over serotonine wat daarna eindelijk foutloos geschreven zal gaan worden:
  (from) Zero to Nine…!
  Up to nine Lida..
  Jaap

  1. Lida

   Nou ik ga mijn schoenen weer aantrekken want ik was er naast gaan lopen 🙂
   Dankjewel!

 3. Ellenita Mullens

  Zeer leerzaam en herkennend ☺️

  1. Lida

   Dank! En dat van een powervrouw als jij. Je droom waargemaakt!

 4. Arie

  Mooie symboliek, voel me weer een beetje kapitein. Slim dat je ook online aanbiedt, zo maak je van een (covid) beperking weer een nieuwe mogelijkheid.

  1. Lida

   Dank je wel! En online is inderdaad de toekomst alhoewel irl toch wat mij beteft meer dynamiek en diepgang heeft.

 5. Vivian

  Ahá!! Daarom speel ik zo vaak die stomme Candy Crush!! Leuke blog Lida👍👍😘

  1. Lida

   Dank je! Dat is inderdaad een heerlijke afleiding en dat heb jij ook nodig met jouw drukke baan!

Geef een reactie