Eerste hulp bij beschadigd haar!

Lang geleden in de oertijd was lichaamshaar bedoeld om ons lekker warm te houden. Maar met de evolutie zijn we vreemde paden ingeslagen! Lichaamshaar bij vrouwen is een no go en wordt als niet sexy en onverzorgd beschouwd. Glad gelaserd van top tot teen is het ideaal. ( guilty) Wenkbrauwen die van nature gewoon goed waren worden fanatiek geplukt in de vergrootspiegel tot er niks anders overblijft dan elke dag tekenen of permanent make up te laten tatoeëren. (guilty) Je haarkleur waar je van nature mee gezegend bent moet vooral anders en meestal het tegenovergestelde. Je begint met een voorzichtige spoeling, dan wat highlights, het is iets te licht, je corrigeert het. Toch iets te donker, oeps een rode gloed, weer wat lichter en ineens, écht totaal onverwacht (ahum) staar je naar een bosje pluis. (very guilty!) Operatie damage control! Als je een haar onder de microscoop legt zie je kleine schubben die als het goed is gesloten zijn. Een gezonde haar ziet er zo uit:

haar3.jpg

Maar helaas te veel borstelen, uv schade, kleuren, föhnen, stijltang ,te vaak wassen, lang haar dat je los draagt en op je kleding schuurt zorgt voor schade. Dan ziet je haar er zo uit:

haar4.jpg

Niet getreurd, maskers, conditioners, olie, het komt goed zou je denken. De issue die vrijwel iedereen over het hoofd ziet is prioriteit nummer 1: de schubben sluiten. Haar wat zo gestresst is staat open en houdt niets vast. Misschien ben je ooit naar de kapper geweest terwijl je haar niet in de beste conditie was en je vond de kleur zo kort houden. Dat klopt, dit haar laat alles vrijwel direct weer los. Schubben sluiten dus. Wat súper goed werkt om de schubben te sluiten is een zuur. Appelazijn is hiervoor de beste optie. Maar appelazijn solo kan uitdrogend zijn dus combineer het met een olie geschikt voor haar. Nu zijn er zoveel DIY recepten op internet waarvan je denkt: ‘Wié zou dat uitproberen?’ Ik heel vaak haha! Maar na de zoveelste keer met een douche vol banaan, avocado en honing te hebben gestaan ( en erger nog: geen resultaat) was ik er klaar mee. Olie, azijn en kruiden, maar wat is de ideale verhouding? Lang leve google, cookies en geen privacy want bij mijn zoekresultaten en advertenties verscheen de site Flow Cosmetics. Wat een heerlijke site, prachtige natuurlijke producen en hun haarspoeling Heather was precies wat ik zocht! Een mengeling van appelazijn en diverse essentiële oliën en haarversterkende kruiden. Bijvoorbeeld rozemarijn, dat bloedcirculatie stimuleert waardoor meer voedingsstoffen de hoofdhuid bereiken. Rozemarijn stimuleert ook de haarzakjes, waardoor het haar sterker wordt. Ik stuurde een mail aan Flow Cosmetics met het verzoek of ik de Heather azijnspoeling mocht uitproberen en ik kreeg een superleuke mail terug van de eigenaar Nick. We zaten direct op één lijn en ik vertelde hem over mijn flops van dure producten die ogenschijnlijk even werken maar vol zitten met verzwarende siliconen en vooral veel rommel! De volgende dag kwam mijn pakketje binnen en het testen kon beginnen. Voor de testfoto heb ik mijn haar gewassen en op laten drogen en niets gedaan. The ugly truth zal ik maar zeggen 🙂 Toevallig belde DHL aan en ik zag de schok in de ogen van de bezorger haha!

Aan de slag met de test. De verdeling is simpel, verdun het 1 op 1 met water. Het is handig om het in een flesje mineraalwater te doen want bonus dit bevat geen extra kalk dus nóg meer glans. Mijn haar is vrij lang en dik dus ik heb ongeveer 30 ml gebruikt met dus 30 ml water erbij. Volgens de beschrijving is het optioneel om na de shampoo een masker conditioner te gebruiken maar dat heb ik wel gedaan omdat ik dat altijd doe. (Kan je nagaan haha!) Aangezien dit product ook heel goed is voor de hoofdhuid heb ik mezelf nog even een fijne hoofdhuidmassage gegeven bij gebrek aan heerlijk in een kappersstoel liggen. Tijdens het uitspoelen voelde het niet perse heel soft en silky maar na het opdrogen zag ik wel wát verbetering:

De schubben leken al wat gesloten dus dat betekent dat de het de verzorging ook beter vasthoudt. Hoop aan de horizon:) Drie dagen later de tweede wasbeurt. Zelfde ritueel, drupje verzorgende shampoo, masker en daarna 30 ml water en 30 ml Heather azijn spoeling. Niet iedereen zal zoveel nodig hebben, gemiddeld zal 10 of 20 ml genoeg zijn. Zelf bewaar ik altijd lege spuitflesjes en dat komt bijvoorbeeld voor zoiets goed van pas. De tweede keer heb ik de spoeling door middel van het spuitflesje in mijn haar gewerkt , het duurt iets langer maar de verdeling was veel beter.

Nadat ik mijn haar had droog geblazen viel me op dat het zachter en meer handelbaar was en dat mijn lokjes vrij makkelijk in model vielen zonder föhnborstel, ook de DHL meneer keek alweer wat minder geschokt haha!

De kleur leek al wat rustiger, niet meer zo gelig. Poreus haar met open schubben houdt geen kleur vast, dus als je in dat schuitje zit is élke verf weggegooid geld. Haar met open schubben toont ook anders qua kleur. Daarom kan een goed geföhnd en dus gepolijst kapsel er prachtig uitzien qua kleur, totdat het weer nat wordt. Vier dagen later was het tijd om te wassen. Tussendoor heb ik af en toe een druppeltje argan olie gebruikt, maar dat hoorde altijd al bij het ritueel.

Wasbeurt drie met de heather spoeling. Ik heb het gevoel dat mijn verzorging beter wordt opgenomen want het voelt nat al zachter aan en minder geklit. Ik masseer de spoeling weer in, eigenlijk zonde dat hoofdhuid massages niet in onze cultuur en systeem zitten want je voelt de energie direct stromen. Ik laat mijn haar daarna opdrogen want dat creëert toch altijd het meeste pluis dus extra test.

Ik ben positief, mijn haar voelt zachter, oogt gladder en de kleur is iets verbeterd naar mijn smaak. Doordat blijkbaar de schubben wat zijn gesloten vind ik het iets minder geel-oranje van kleur en meer lichtbruin.

Binnen een kleine week vind ik het best een verbetering, plus het is een makkelijke manier om constructief je haar te verbeteren. Er zijn genoeg producten die je erin kunt smeren die glans geven maar die feitelijk alleen maar verzwaren en build up geven met als gevolg op termijn nóg doffer haar. Overdrijven is ook een kunst en vooral ik ben daar heel goed in, dus je hoeft niet élke wasbeurt de spoeling te doen, wissel het af met je normale routine. Maar een keer in de week ga ik zeker blijven doen. Al was het maar om de meneer van DHL een plezier te doe 🙂 En de kleur laat ik even met rust. In elk geval deze week haha!

Eindoordeel: De Heather glansspoeling is een 100 % puur natuur product dat je haar constructief verbetert. Het geeft geen instant effect zoals een glansspray, maar het doet wél wat met de kwaliteit van je haar. Mijn haar heeft meer bounce en glans en door de gesloten schubben heeft mijn verzorging weer effect. Heather krijgt een vaste plek in mijn badkamer 🙂

Dankjewel voor het lezen van mijn blog, dat waardeer ik echt énorm! Voor mijn volgende blog duik ik in de wereld van serotonine, ons gelukshormoon. Hoe wordt het aangemaakt en kan je dit op een natuurlijke manier een boost geven. Spoiler- alert, het antwoord is ja!

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. Gijs

  Heyyy

  Leuke blog , zelfs voor mij 😂😂 .

  Ik weet weer dingen waar ik nooit weet van heb gehad .

  Wederom top L

  1. Lida

   Haha Dank je lieverd! De volgende blog is meer unisex:) En verzorgd haar is ook bij mannen goed he? Lieve groet en dank voor je reactie

 2. Frederique

  Zo handig dit!! Dankzij al jouw tips thuis is mijn haar ook alweer een stuk vooruit gegaan. Onze DHL man keek al weer een stuk blijer ja haha 🤪

  1. Lida

   En hij komt dagelijks dus we moeten ons best doen haha 😉

Geef een reactie