5 tips voor een killerbody met weinig moeite!

Funny quote about diet Royalty Free Vector Image

Sporten! Mijn lust en mijn leven! Als ik een dag niet heb gesport, nou dan voel ik me echt zó niet fijn! Ha, er zijn écht mensen die dat zeggen, maar not me!    Of: “hélemaal vergeten te eten gisteren!” Dan denk ik: ‘Hoé dan, vergéét je te eten, oh my god haha!’ Ik denk echt létterlijk bij elke hap wat ik nog kan gaan eten hierna en ik scan ook vaak in gedachten mijn koelkast qua wat voor lekkers ik nog kan verorberen, nom nom nom 🙂  Maar goed, het oog wil ook wat en een fit lijf is goud waard. Dus sporten en gezond eten maar dan graag een beetje efficiënt en leuk!

Tip 1: Investeer in pols- en enkelgewichtjes. Voor benen heb ik zelf de 2 kilo en voor mijn armen de 1 kilo. Doe ze regelmatig om als je in huis bezig bent, trap op, trap af, stofzuigen, geloof me, spierpijn verzekerd! Zelf hou ik ze ook om als ik de hond ga uitlaten. Het is een niet charmant loopje, soort van alsof je elk moment van een olifant kan bevallen, maar laat ze maar kijken! I’m busy getting stronger! Ook als je netflix kijkt, doe wat kleine oefeningen. Mega irritant voor je huisgenoten, de mijne gaan weg dus die afstandsbediening is van mij 🙂  Hou ze om als je aan het koken bent en doe wat squats terwijl je pasta kookt en een paar push ups tegen het aanrecht. Al deze microbewegingen tijdens de dag, it all adds up! Tijdens het koken doe ik wel de armgewichten uit, alhoewel als ik ze aan zou houden als ik wijn drink was ik nu Mo Biceps haha! Probeer het gewoon, je hebt vast gekkere dingen gedaan en het werkt écht!

Tip 2 : Meten is weten! Oh vréselijk mensen die dat zeggen, maar het is écht waar. Niet boos worden, don’t shoot the messenger. Houd een week bij wat je eet en drinkt en je zal zien dat er verrassingen zijn. Ik heb MyFitnesspal, die is digibeet vriendelijk en heel uitgebreid. Over jezelf wegen en zo ja hoe vaak, zijn meer meningen dan kerken. Voor mij persoonlijk werkt het wél om elke dag te wegen. Ik las ooit dat Daphne Deckers dat ook doet dus voel me gelijk een soort soulmate van haar terwijl zij niet eens weet dat ik besta haha! Natuurlijk geeft het ook valse informatie daar moet je tegen kunnen, maar eerlijk is eerlijk, je blijft wel bij de les. En jaja, ik weet gewicht zegt niks, spieren zijn zwaarder dan vet. Maar jij kent jezelf en ik ook. Juist de ochtend na een ‘slechte dag of ”avondje vino’, denk ik : “Hup, met de billen bloot”, letterlijk! Recap: houd bij wat je eet en drinkt en kijk waar verbetering te behalen is. Misschien eet je heel gezond, maar toch nét teveel noten of avocado. Natuurlijk heb je geen zin om steeds alles af te wegen, halleluja dan maar een paar kilo meer. Maar als je dit een paar weken doet zie je écht waar het nou aan lag. Maar ja, soms is ignorance bliss, vertel mij wat haha!

Tip 3: Wees voorbereid! Mealpreppen zoals dat zo interessant heet in de bodybuilding is je beste vriend! Ik ben er gék op! Maak een plekje vrij in je koelkast voor de mise en place. Investeer in goed stapelbare bakjes. Gek genoeg noem ik die altijd Tupperware terwijl ik helemaal niks van dat merk in huis heb haha! Zorg voor ‘ready to grab’ snacks . Gekookte eieren, gegrilde reepjes kipfilet, gestoomde broccoli. Schil fruit zoals sinaasappel of kiwi en doe dat in bakjes. Kiwi schillen is al irritant genoeg, schil er zes en bewaar ze in de koelkast. Zorg voor voldoende voorraad en variatie. Het is een paar keer per week even werk, maar de voordelen zijn enorm. Kook ook regelmatig een portie extra en vries het in. Thuisbezorgd gaat je missen maar je favoriete jeans is blij!

Tip 4: Leef volgens de 80/20 regel. Vergeet het woord ‘dieet’. Het komt uit het Grieks en daar betekent het: levenswijze. En die Grieken waren slim hoor! Noem een dieet (boek) en ik ken het of heb het gelezen. Of  één dag gedaan om vervolgens te roepen: ‘Dat werkte niet’.  Nieuw jaar, nieuwe leefstijl, de gouwe ouwe 80/20 regel still rocks!  80 % van de week doe je netjes en 20 % mag je zondigen. Ik was er al jarenlang fan van maar bleek het precies verkeerd om te doen. Vond het al zo’n makkie, maar zo weinig resultaat 🙂  80/20 dus,  maar plan het in! Als je een beetje gaat bonnefooien ( is dat een woord?) heb je geen overzicht. Bekijk op zondagavond je agenda en plan je week. In de 80% doe jij de stijl die bij jou past. Intermitting, Keto, high of low carb ( kom ik tzt allemaal nog op terug) of gewoon lekker oldschool de schijf van 5. Wat je ook eet, eet langzaam, vind ik ook lastig. Maar je hoeft écht niet op cursus ‘mindfull rozijntjes eten’. Leg gewoon af en toe je bestek neer of beter nog , gebruik chopsticks! Je brein ( hypothalamus) geeft aan de hand van je leptine hormoon niveau een seintje wanneer je voldaan bent. Bij sommige mensen is dit een kort communicatie lijntje, die  voelen dat direct. Die laten ook die laatste hap tosti staan, hoe dan? Gemiddeld duurt het twintig minuten, dus eet je snel dan heb je die derde boterham met pindakaas al op terwijl het niet nodig was, wel lekker natuurlijk. Wil je gewicht verliezen doe dan liever 1 cheatday  en 6 dagen netjes. Bouw in je levenswijze elke dag iets in dat ik ‘gezondigen’ noem. Echt waar, plan dit in. Een stukje pure chocolade, een glas rode wijn, een toastje met brie, iets waar jij blij van wordt. Als je daar flex in bent voorkom je uitspattingen, vraag me niet hoe ik het weet haha!  Voordeel van de 80/20 is dat je voorkomt dat je ’s ochtends niet teleurgesteld hoeft zijn na een ‘foute dag’ en dat je in de álles-is-al- verloren- maandag-weer-een-kans-mood terecht komt. En dan blijkt het pas dinsdag te zijn. Reminder: inplannen is key!

Tip 5: Slaap en mediteren.

Ja dat zijn er twee, je hebt gelijk, maar ze zijn aan elkaar gelinkt en super belangrijk. Goede nachtrust is essentieel voor een gezond lijf. Ze noemen het niet voor niets beautysleep! Ons lijf is een prachtige machine die wij vaak onbewust mishandelen. Een volle mep blauw licht voor het slapen gaan, te laat nog eten, koffie na het avondeten, drie glazen wijn in je maag, een hoofd vol stress en dan gaan liggen. En zó raar dat je de volgende dag niet fit bent. Ik kom in een ander blog uitgebreid op slaap terug, maar hier de basics. Zodra je in slaap valt gaat je hypofyse,  een kleine klier in je hoofd aan het werk. Je hypofyse maakt diverse hormonen aan waaronder het menselijk groeihormoon, ook wel gh/hgh of somatropine genoemd. Alle cellen worden gerepareerd en je bent aan het anti-agen. Maar.. om dat optimaal te laten verlopen moet jij wel meewerken. Jij bent slim genoeg om te weten wat je moet doen en laten, maar probeer in elk geval drie uur voor het slapen niets te eten. En als je toch trek hebt, neem dan iets eiwitrijks zoals kwark of eventueel wat noten. Jouw body is je tempel en van alles in je lijf gooien voor het slapen is niet slim. Zie het als gaan zwemmen met je kleding aan. Het kan op zich wel, maar het is niet handig en overbodige moeite. Een hormoon wat onze eetlust regelt heet ghreline, doet me altijd aan een gemene gremlin denken!  Kort door de bocht: ghreline heeft een hékel aan te weinig nachtrust! Dus slaap je te weinig gaat hij skyhigh de volgende dag en heel hard zeuren om broodjes kroket of nutella en alles wat veel en vet is. Slaap jij genoeg dan is ghreline mak als een lammetje en sla jij met gemak die cupcake over. Ga googelen, kijk op youtube, slapen is geen sexy onderwerp maar wordt een slaap pro en je killerbody is een stap dichterbij. 

We hebben ook nog cortisol in ons hormoonfabriekje. Die heeft vaak een slechte naam maar is super nuttig. Het werkt ontstekingsremmend, reguleert je bloeddruk, het geeft je focus en concentratie. Maar een te hoog cortisol zorgt voor veel problemen! Je lichaam registreert dit als stress en schaarste en gaat je verbranding verlagen. Een optimaal cortisol level is een vrijkaart naar je killerbody. Hoe bereik je dit? Goed slapen en je stress in toom houden. Het is een feit dat elke dag even mediteren, al is het maar een paar minuten wonderen doet. Maar ga het dan ook écht doen ( plannen plannen) en niet zoals ik eerst een fortuin aan fancy meditatie kussens en kleedjes uitgeven. Gewoon even tijd voor jezelf en go. Er zijn heel veel apps met geleide meditatie verhaaltjes, best fijn maar ik ervaar zelf dat als ik in stilte mediteer ik beter bij de kern kom. Niet altijd fijn trouwens, maar het ruimt wel op. Focus op je ademhaling en geef jezelf een reset. Je kan cardio en kracht doen wat je wilt maar als je cortisol hoog is ga je nooit vet verliezen. Elke dag mediteren is weer bevorderlijk voor je slaap dus ben jij even win win bezig! 

Bonustip Het is een open deur, maar stay hydrated! Ook hier weer, houdt een keer bij hoeveel water je drinkt. Meten is weten ( grrr) maar het zou wel eens minder kunnen zijn dan je denkt.

En het belangrijkste: Geniet van het leven. Maak er een gewoonte van gelukkige momenten te voelen ondanks de omstandigheden. Want die zijn nu niet perfect, maar dat gaan ze ook nooit worden! Ook niet als je vijf kilo slanker bent, ook niet als je die toffe baan hebt, er is áltijd wat! Dus gooi die overbodige ballast weg, dat scheelt direct een paar kilo 🙂

Liefs Lida X

PS Heb jij een onderwerp waar je graag meer over wil weten? Laat het me gerust weten! Best kans dat ik al heb uitgevonden hoe het niét moet en jij daar je voordeel mee kan doen 🙂

Geef een reactie