Hoe kan ik vriendelijk nee zeggen?

100 Different Ways to Say NO - ESLBuzz Learning English

Vijf tactieken om nee te zeggen als een pro:

Zeg maar nee, dan krijg je er twee! Poeh, wat een tijd geleden is deze reclame uit de oude doos. Op de een of andere manier is deze slogan bij mij altijd blijven hangen. Wás het maar zo’n feest , nee zeggen! Néé tegen die zeurende collega, néé tegen dat veeleisende familielid, néé tegen je opgewonden man terwijl jij al op één oor ligt. Natuurlijk wil jij best behulpzaam zijn, maar hoe voorkom je dat je ja zegt terwijl je eigenlijk heel andere plannen had? Krijg jij een vraag waarvan je diréct een steek in je onderbuik krijgt terwijl je geen chili con carne hebt gegeten, rek dan even tijd en herhaal de vraag: ‘Dus jij hebt iemand nodig om op vrijdagavond over te werken?’ Denk na wat het jou oplevert en of je het wil, zo niet:
Tactiek 1: Win tijd, maar geef geen hoop. Zeg: “Mijn agenda is érg vol, laat het me checken en ik kom er op terug”. Die agenda biedt nog genoeg ruimte voor een paar uurtjes Netflix, maar dat is een geheim wat jij alleen weet. Bel of beter app een paar uur later dat het je écht niet gaat lukken!

Tactiek 2: Ontmoedig. “Ik zou het zó graag voor je doen, maar ja, ik ben overboekt en ik wil dit klusje niet gaan afraffelen voor je”. Plus: Bied aan om mee te zoeken naar een alternatief of wijs iemand aan waar je een hekel aan hebt, bij voorkeur die collega die het bloed onder jouw nagels haalt.

Tactiek 3: Wees vaag. Zeg “Nee, dat gaat mij helaas niet lukken.’ Als ze tóch doorvragen houdt het dan op ‘familie omstandigheden’, daar durft niemand over door te vragen. Als ze tóch doorvragen mompel dan iets over ‘onbeschoft’. De beste manier om te mompelen is je mond vol te proppen met cake, alles voor het goede doel 🙂

Tactiek 4:  Doe het sneaky. Bedank hem of haar eerst: “Oh jeetje, wat voel ik me gevleid dat je mij daarvoor vraagt”. Pass hem daarna door naar iemand waaraan jij een bloedhekel hebt. “Hij/zij is daar véél geschikter voor!”

Tactiek 5a: Lieg. Ja, sommige mensen laten je geen keus, die vragen zoveel dat je je leegpompen. Een leugentje om bestwil is dan de enige oplossing. Dat kan geen kwaad voor een keer, maar kies wel voor iets geloofwaardigs. Zeggen: “Mijn vrouw staat op het punt van bevallen” als je homo bent, is iets te ongeoefend.

Tactiek 5b: Tja, dit is dan toch wel de die hard variant: Wees gewoon eerlijk. Zeg zonder blikken of blozen: “Daar heb ik geen tijd voor en/of geen zin in”. Maar zwak het dan ook niet af met een sorry. Dit kan je een vriendschap voor het leven en respect opleveren, want eerlijke mensen zijn goud waard. Een boze blik en een WhatsApp-blokkade kan ook het resultaat zijn. Ach, dan ben je tenminste van die lastige vragen af!
Heb jij nog tips om nee te leren zeggen, laat het me dan weten!

Geef een reactie