Wat helpt om beter te slapen?

Dog Beagle Funny Sleeping On The Pillow Next To The Board With The  Inscription I Love To Sleep . Please Do Not Disturb Stock Image - Image of  disturb, felt: 144894673

Mini cursus: Hoe wordt ik net zo’n pro als Doornroosje?

Vanochtend opende ik mijn e-mail en mijn hart maakte een sprongetje! Hoera, ik heb een lezersvraag! Naast mijn moeder blijkt nóg iemand mijn blog te lezen én zij vraagt mij bovendien om advies. Nou lieve A. uit Den Haag, thank you for making my day. A. wil graag weten of ik tips heb om beter te slapen zonder rommel van de dokter. Dat treft, want slecht slapen, daar weet ik alles van. Ik weet wat niet werkt, maar dat deel zal ik je besparen want het zou een te lang en vooral slaapverwekkend epistel worden. Ik bewaar ze om ze ooit in te spreken voor een luisterboek. Wedden dat je gelijk begint te geeuwen? De do’s zijn er voor A. en voor jou als je meeleest en ook elke nacht opnieuw ligt te woelen in bed.
Tip 1 Begin bij de basis en zorg voor een opgeruimde slaapkamer. En nee niet omdat je moeder vroeger altijd riep: “Ruim je kamer nou eens op!” (Sorry nog, mama) Maar omdat jij dan écht beter slaapt. Je brein is gevoelig voor prikkels, dus gebruik een regenachtig weekend om die slaapkamer eens helemaal te pimpen. Zorg dat je er lol in hebt. Maak van jezelf een fictieve deelnemer aan een woonprogramma op tv en fake dat het eindresultaat elk moment kan worden onthuld. Koop wat accessoires die passen bij jouw stijl. Zelf heb ik bijvoorbeeld een tafeltje met daarop een waterkoker, theedoos, wat hotelachtige accessoires en boeddha’s van de Action (wie zegt dat je die niet voor jezelf mag kopen en trouwens het is voor het ‘huis’). Zorg ook dat je iets aanhebt in bed waarin je je lekker en leuk voelt en ga altijd fris slapen. Spray tot slot een drupje parfum zodat je zalig ruikt. Gewoon voor jezelf.

Tip 2 Ja ja, deze lijkt tegenstrijdig, gebruik je slaapkamer om te slápen! Ga niet eindeloos Netflix kijken overdag, met je laptop werken op bed, sporten of whatéver. Het is de slaapkamer en gebruik die daarvoor. Natuurlijk doen ‘bepaalde activiteiten’ voor of na het slapen in bed wonderen, maar dat zijn heel andere rek- en strekoefeningen. Enne … waak voor blauw licht voor het slapen gaan, dat is een killer voor je melatonine. Deze is lastig, dat geef ik toe. Er bestaan brillen die blauw licht blokkeren. . Beter dan zo’n bril: Schakel minstens een half uur van tevoren alle devices uit en ja dus ook de televisie. Lekker old school, pak een boek of ga mediteren. Saai? Uh ja maar erg goed voor je slaap.

Tip 3 Keep it cool. Houdt de temperatuur in de slaapkamer frisjes. Probeer ook altijd met een raam open te slapen. Draai de verwarming uit of laag. Doe je dit niet ga je nóg meer vocht verliezen dan de sowieso al gemiddelde halve liter vocht (daarom moet je ook ’s morgens als éerste een gróót glas water drinken) en word je wakker met het gevoel van: Where was the party terwijl je om half tien naar bed ging.

Tip 4 Die rust, reinheid en regelmaat van vroeger was zo gek nog niet. Je lichaam houdt van ritme. Probeer een vast tijdstip van naar bed gaan en opstaan aan te houden en wijk daar in het weekend niet te veel af. Klinkt best saai, maar met een mooie glow ’s ochtends vroeg in het bos wandelen is best sexy hoor!

Tip 5 Probeer drie uur voor het slapen gaan te stoppen met eten. Deze hint is niet nieuw. Lees mijn eerdere blog over een killerbody. De kracht zit in de herhaling want ook ik maak die fout vaak. Met als gevolg: een slechte nachtrust. Drink ook geen liters thee want dan moet je weer drie keer ’s nachts. Het schijnt dat er mensen zijn die na de sanitaire break even hun telefoon checken maar vraag me níet hoe ik dat weet, haha. Je valt pas door het mandje als je de volgende dag je moeder aan de lijn hebt: ‘Waarom was jij vannacht om 3 uur online?’ Ah moeders, you’ve got to love them!  (Maar waarom was zij eigenlijk online? 🙂 )

Tip 6 Supplementen, hierin moet je je eigen weg vinden, maar persoonlijk vind ik een goede magnesium onmisbaar. Let wel, niet alle soorten zijn even goed opneembaar. Lees ook altijd altijd welke hulpstoffen erin zitten. Net als de meeste dingen geldt ook bij magnesium: goedkoop is duurkoop. Zelf gebruik ik altijd een schepje magnesium poeder. Mijn ervaring heeft geleerd dat poeder het beste wordt opgenomen, maar kijk wat voor jou werkt. Over supplementen gebruiken is altijd een discussie. Je hebt het ‘als je gezond eet heb je alles binnen kamp’ en de fanatieke slikkers. Ik denk dat het in het midden ligt. Regelmatig uitgebreid bloedonderzoek is erg prijzig dus dat is meestal geen optie. Maar ook al eet je gezond, onze voedingsbodem is armer dan vroeger en groente en fruit uit de kassen zien er prachtig uit, maar het is toch echt anders qua voedingswaarde dan vroeger. Magnesium is iets wat we bijna allemaal te kort komen en af en toe een ‘kuurtje’ om bij te laden kan een idee zijn. Zeker als je stress hebt of fanatiek sport kan je voorraad laag zijn. Alle groene bladgroenten, pure chocolade, noten, broccoli, bananen en peulvruchten zijn een paar bronnen waar je magnesium uit kan halen. En ook avocado is een goede bron, vooral lekker als guacamole met veel tortilla chips haha!

En.. als je in bed ligt en je kan weer niet slapen, maak er geen big deal van. Bedenk dat je lekker veilig en warm ligt en je gaat het echt overleven. Voel eens hoe je ligt, hou je misschien spanning vast en kan je dat een kleine beetje loslaten? En misschien nog wel iets meer? Ook al was het geen topnacht, probeer positief op te staan, maak er een mooie dag van met ook minimaal een uurtje buiten zijn en de volgende avond weer een kans.

Komt best goed hoor en welterusten!

Liefs Lida X

PS Heb jij een onderwerp waar je graag meer over wil weten? Laat het me gerust weten! Best kans dat ik al heb uitgevonden hoe het niét moet en jij daar je voordeel mee kan doen 🙂

Mocht je meer willen weten of iets privé delen kan je me altijd bereiken op lida@lidaslittlelifehacks.nl

Geef een reactie